Kolege: Osuđujemo izjave, ali ona je jedna od naših naprednijih učiteljica!

Učiteljica Bernarda Jug u videoporukama često izražava svoje osobne stavove o raznim temama, od abortusa, kojeg smatra ubojstvom, a žene koje su abortirale “fufama i flundrama koje su ubile oko milijun malih Hrvata i Hrvatica” pa do “sotoniziranih režimskih medija” koji su protiv nje.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U slučaju koji je nedavno zapanjio hrvatsku javnost, vezan uz školu u Krapinskim Toplicama, gdje otac jednog od učenika ne želi da mu dijete u školi nosi masku, jednu od glavnih uloga odigrala je učiteljica zaposlena u Osnovnoj školi Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec Bernarda Jug. Riječ je o učiteljici koja već pet godina radi u toj školi, točnije, predaje engleski u Područnoj školi Imbriovec.

Ona je, naime, privukla pozornost javnosti zbog svojih objava na Facebooku, gdje je, snimajući se, glasno izjašnjavala svoje stavove protiv epidemioloških mjera i, najkonkretnije, protiv nošenja maski na nastavi. Brojni nacionalni mediji te su istupe i objave osudili, nazivajući ih „huškačkim“, najviše se zgražajući nad njezinim rječnikom koji za jednu prosvjetnu radnicu, u najblažem smislu, smatraju neprimjerenim. Problematične objave sastoje se od Bernardina direktnog sučeljavanja sa svojim neistomišljenicima, koje u svojim videoporukama često naziva sotonama, a pedagoginju u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama nazvala je “gorom od četnika”, odnosno “zagorskom sotonom”, itd. U videoporukama često izražava i svoje osobne stavove o raznim temama, od abortusa, kojeg smatra ubojstvom, a žene koje su abortirale “fufama i flundrama koje su ubile oko milijun malih Hrvata i Hrvatica” pa do “sotoniziranih režimskih medija” koji su protiv nje.

Većina medija koji su pisali o ovom slučaju osuđuju njezine istupe, smatrajući kako Bernarda zbog svojih skandaloznih istupa i objava, koje graniče sa širenjem govora mržnje, ne bi smjela više raditi u školi i predavati djeci. Podravski list je kontaktirao ravnateljicu škole u Đelekovcu, Sonju Vuljak, koja nam je rekla kako se tu radi o Bernardinu slobodnom vremenu koje nema veze s radom u školi, te da nisu imali pritužbi na sam njezin rad, iako se oko slučaja konzultirala i s Ministarstvom.

Bernarda Jug

– Učiteljica Bernarda Jug kod nas je zaposlena od 2016. godine i na njezin rad nikad nije bilo pritužbi. Ona predaje engleski, tjedno dva dana po dva sata u Područnoj školi Imbriovec učenicima od prvog do četvrtog razreda. Stručna služba ima uvid u njezin rad, kao i kod svakog zaposlenika, te moram istaknuti kako nije bilo ni disciplinskih postupaka niti je pokrenut postupak za inspekcijski nadzor – rekla je Vuljak. Hoće li biti otkaza ili barem pokrenutog disciplinskog postupka, iz Ministarstva obrazovanja smatraju kako je odluka o slučaju u nadležnosti škole, dok iz škole samo traže neko pisano slovo zakona koje bi moglo odrediti daljnje postupanje i tako u krug, zaključila je Vuljak.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa samom učiteljicom Bernardom Jug da nam kaže svoju stranu priče, no ona u ovom trenutku nije zainteresirana za davanje bilo kakvih izjava za medije. U razgovoru s jednom od djelatnica škole i Bernardinih kolegica (podaci poznati redakciji), otkriveno je da je dobar dio zaposlenika šokiran i zgrožen njezinim istupima, iako se slažu s ocjenom ravnateljice da je u radu s djecom korektna i profesionalna te da je djeca vole.

Područna škola Imbriovec

Kolegice i kolege osuđuju njezin javni ispad. Svi do jednog s kojima smo pričali rekli su nam otprilike jednaku misao ‘da kaj je to njoj trebalo’ i da nikome ne odgovara što se u tako negativnom svjetlu govori o školi u Đelekovcu. No, o njoj imaju samo riječi hvale.

– U školi u Imbriovcu uglavnom su Romi i s njima nije jednostavno raditi. Toliko je predana poslu da je sama naučila romski jezik kako bi ih lakše naučila. Malo tko bi uložio toliki trud obzirom na to da ne radi puno radno vrijeme i putuje na posao. To samo govori o njoj. Osim toga, čula sam da je djeca obožavaju. To što je napravila, nama ne treba. Posebno negativan publicitet koji nosi. To kažem privatno, službeno joj na poslu nitko ništa nije rekao – kazala je kolegica prozvane učiteljice iz Imbriovca.

FOTO Podravski list / Internet

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI