Koliko često morate mokriti i što je normalno, a što nije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mokrenje je refleksni mehanizam koji ovisi o građi mokraćnog mjehura, anatomskih struktura dna male zdjelice i različitih dijelova centralnog i perifernog živčanog sustava.

U normalnim okolnostima žena ide mokriti kada osjeti nagon za mokrenjem, a između toga ne razmišlja bi li trebala ponovno mokriti, je li prošlo previše ili premalo vremena od prošlog mokrenja i slično.

U nekim situacijama, kao što su određene informacije iz razgovora s drugim ljudima, ili informacije na koje se naiđe u nekim medijima, ili pak osobno ima neke tegobe, žena će početi brojiti koliko puta na dan ili noć ide mokriti i postavit će si pitanje mokri li previše ili premalo.

Uobičajeno je reći kako zdrava odrasla žena, normalne tjelesne mase i urednih životnih i prehrambenih navika, koja dnevno pije do dvije litre vode, prosječno mokri oko šest do sedam puta svakih 24 sata.

No, isto tako se i mokrenje između četiri i 10 puta svakih 24 sata može smatrati normalnim ako žena zbog toga nema neka ograničenja u svakodnevnom životu i, naravno, pod pretpostavkom kako je zdrava i urednog body mass indeksa.

Na frekvenciju mokrenja u žena utječu čimbenici kao što su dob, zapremina mokraćnog mjehura, dnevni unos tekućine kao i vrsta tekućine, neke bolesti, neki lijekovi i drugo.

Tako frekvencija mokrenja može biti i rjeđa, ali i češća, mokrenje može biti nevoljno, može biti noćno, mogu biti razne druge kombinacije poremećaja mokrenja, što su sve stanja koja u znatnoj mjeri narušavaju kvalitetu života te ih je potrebno ispravno dijagnosticirati i liječiti.

Kao poseban entitet razmatra se mokrenje u trudnica.

Zdrava trudnica, čiji je prirast tjelesne mase unutar očekivanih vrijednosti, u koje se radi o jednoplodnoj trudnoći i urednom rastu i razvoju fetusa, koja dnevno konzumira preporučene količine vode ili nezaslađenog čaja, normalno bi trebala mokriti oko 8 puta svaka 24 sata, do poroda. Na očekivano veću frekvenciju mokrenja u trudnoći utječu ponajviše promjene u hormonskom statusu, te mehaničke promjene, zbog primjerice pritiska gravidne maternice na mokraćni mjehur i slično. Zbog tih i drugih normalnih promjena u trudnoći trudnicama se savjetuje i da samoinicijativno idu mokriti, čak i ako u tom momentu nemaju nagon na mokrenje, otprilike svaka dva do tri sata, poglavito tijekom putovanja, što je i prevencija urinarnih infekcija.

U prilog normalnog, zdravog stanja urinarnog sustava u žena, osim očekivane dnevne frekvencije mokrenja, govori i svijetložuta boja mokraće, koja je bistra, odnosno prozirna i urednog mirisa, a žena prilikom mokrenja te neposredno prije i poslije mokrenja nema nikakvih tegoba.

A kako se postupa kod problema s mokrenjem u žena? O tome u novom nastavku, kako bi vi, drage naše čitateljice, imale dovoljno vremena razmisliti o ovoj tematici i pripremiti pitanja za nas. (zdravobudi.hr)

Foto Unsplash.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI