KOMENTAR Ima li nade za društvo u kojem sindikati prozivaju radnike zbog štrajka, a javnost brani one koji kradu vegetu i paštete

Ubojstvo se ne može opravdavati ubojstvom, a krađa krađom i ti ostrašćeni komentari jasan su dokaz da smo pošteno zglajzali


Autor: podravski.hr — 13.06.2018. / 11:10 Aktualno

Ilustracija / Može li se ičim opravdati krađa goveđeg gulaša

Dvije prošlotjedne sličice iz majčice Podravke koje više od svega kazuju koliko smo kao društvo zglajzali. Prvo, spontani štrajk vozača i logističara koji su zatražili veća primanja, vjerojatno jedina nepatvorena i neovisna pobuna radničke klase u Podravkinoj povijesti. Repovi tog štrajka i dalje se vuku pogonima i uredima Kompanije sa srcem. Drugo, troje radnika organizirano je kralo Podravkine proizvode iz pogona pa je prošli tjedan osuđeno na uvjetni zatvor. Dakako, ni to nije prošlo bez lavine komentara.
U prvoj priči svi su se Podravkini sindikati isti dan javnim priopćenjem službeno ogradili od štrajka. Kažu – snažno osuđuju i s tim ne žele imati baš nikakve veze. Brzina kojom su napisali i medijima isporučili to odurno priopćenje može se jedino mjeriti brzinom kojom se koprivnički podvožnjak puni vodom za svakog jačeg pljuska. Takvu sindikalnu slogu u Podravci već dugo ne vidjesmo. Ali, naravno da nas ne čudi.
To da jadni radnici štrajkaju, a da ih sindikati zbog toga prozivaju i osuđuju – oprostite, ali meni djeluje posve nadrealno i šašavo. Iščašeno. Apsurdno. Poput kakve scene iz Monthyja Pythona. Ali, to je pravo lice Podravkinih sindikata. Oni će, prije svega, učiniti baš sve da ne ugroze svoje dobre odnose s menadžmentom. Evo, nekidan smo objavili crticu o zapošljavanju u tvrtki članova obitelji glavne Podravkine sindikalistice koja, usput, vozi službeni kompanijski automobil i prima 8000 kuna mjesečno kao članica Nadzornog odbora kompanije. Naravno da joj radnici nisu na prvome mjestu. Ali, to više i nije vijest, već pljesniva istina.
Kad je bivši šef uprave Podravke Mrle Mršić počeo ostvarivati genijalan plan o otpuštanju čak 1500 ljudi, ta ista sindikalna šefica, inače čelnica PPDIV-a Ksenija Horvat, hvalila je njegov program otpremnina kao najbolji i najhumaniji u sazviježđu. Prije toga, štangu je čvrsto držala Šestaku i Polančecu dok su ih ono hapsili u aferi Spice. Nakon Mrletove smjene, urbi et orbi se hvalila kako je upravo ona inzistirala na novom predsjedniku uprave Pucaru. Uglavnom, Podravka se godinama rastakala, potkradala i obezvrjeđivala, a da ti isti sindikalni lideri o tome niti jednu jedinu riječ nisu prozborili. Šutjeli su ko pi…, da prostite.

Stotine bijesnih komentatora stalo je u obranu kradljivih radnika. Razlozi su dobro znani i otprilike su ovako artikulirani – menadžeri, političari, sportski dužnosnici kradu milijune i nikome ništa, a kad radnik uzme vegetu i paštetu jer ima malu plaću, onda ga se ekspresno osudi

I onda se – protiv njihove volje – prošli tjedan pobune radnici koji doista crnče za mizeriju, a oni ih brže-bolje u crnu zemlju satru. Štrajk je protuzakonit? Ma nemojte! Pogledajte malo štrajkove i prosvjede po Francuskoj, Njemačkoj, Bruxellesu. Paljenje guma, neredi, ataci na dužnosnike i direktore. Ovdje u Koprivnici 20-ak ljudi mirno stoji i traži razgovor s upravom jer se tako više ne može delati, a tzv. radnički lideri najradije bi ih sve pozatvarali od muke. Sindikalna članarina? Dajte, molim vas.
Potom se dogodila i presuda Podravkinu radničkom trojcu koji je organizirano iz skladišta krao vegetu, linoladu, gulaš, paštete, feferone. Oko 200 kilograma proizvoda vrijednih blizu 9000 kuna. Osuđeni su na deset mjeseci uvjetno. Naš web portal prvi je objavio tu vijest, a lavina komentara koja je potom uslijedila još jednom nam je otkrila u kakvoj je dubokoj krizi naše moralno i demografski devastirano društvo. Uglavnom, stotine bijesnih komentatora stalo je u obranu kradljivih radnika. Razlozi su dobro znani i otprilike su ovako artikulirani – menadžeri, političari, sportski dužnosnici kradu milijune i nikome ništa, a kad radnik uzme vegetu i paštetu jer ima malu plaću, onda ga se ekspresno osudi.
Ubojstvo se ne može opravdavati ubojstvom, a krađa krađom i ti ostrašćeni komentari jasan su dokaz da smo doista pošteno zaglibili. Jer, sve dok Vrbanović i dalje bude ugledan član društva, Bandić i Kirin gradonačelnici, Sanader i Mamić uvaženi sugovornici u najutjecajnijim medijima, a osuđeni šef Porezne i ustašofil u svečanoj loži Slavena, među uglednicima – krađa, korupcija, nepotizam i nemoral bit će jedini prihvatljivi modeli ponašanja.
Piše: Robert Mihaljević
FOTO: ILUSTRACIJA