KOMENTAR Kako su Bandić i Koren spašavanjem većine u skupštinama ubili svaku nadu da će nam biti bolje

Gospođa Jug, jedan od simbola političke korupcije u našem kraju, samozatajno radi u koprivničkom Domu za starije osobe, ustanovi čiji je osnivač - pogađate - ona ista županija čiji se župan kune da bivšoj SDP-ovki ništa nije obećavao


Autor: podravski.hr — 22.12.2018. / 13:44 Nekategorizirano

Predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i župan Darko Koren

“Možete mi reći da sam ružan i glup, no moje poštenje nemojte dovoditi u pitanje. Da, ja sam razgovarao s Helgom Jug prije sjednice, ali ne postavljajući nikakve uvjete, niti joj obećavajući ikakvu plaću za to, a pogotovo ne dobivanjem radnog mjesta. Na temelju tih kontakata, ona je podržala proračun”.
Divanio je tako župan Darko Koren početkom siječnja 2011. godine, par tjedana nakon što mu je dotadašnja SDP-ovka Helga Jug u Skupštini spasila većinu i proračun. Gospođa Jug, jedan od simbola političke korupcije u našem kraju, sedam godina nakon te izjave samozatajno radi u koprivničkom Domu za starije osobe, ustanovi čiji je osnivač – pogađate – ona ista županija čiji se župan kune da bivšoj SDP-ovki ništa nije obećavao ni nudio. I svaki put kad se naši reporteri vrate s nekog tradicionalnog domskog druženja, mene strašna srdžba spopadne kad na nekoj od svečarskih fotografija iz Doma spazim umilno lišce gospođe Jug.
Isti me bijes redovito obuzima i kad na ulici naletim na penzionera Željka Pintara, političkog jadnika koji je lani s trojicom kolega iz HSU-a i HNS-a spasio županovu većinu i proračun pa je nagrađen foteljom predsjednika Županijske skupštine. Valja podsjetiti kako je Pintar potom postao i dopredsjednik – Antikorupcijskog vijeća županije. Željko Pintar, Božidar Štubelj, Goran Borčić i Matija Zamljačanec – valja zapamtiti njihova imena – nikad Skupštine ne bi vidjeli da se nisu igrom slučaja lani zatekli na SDP-ovoj izbornoj listi. Koja je dobila i moj glas. Kao što je moj glas prije četiri godine dobila lista s koje je Helga Jug ušla u županijski parlament.
Bijesan sam jer je i moj glas Korenu na koncu pomogao da se dvaput dokopa parlamentarne većine. Nije da sam nešto posebno protiv župana – uopće ne gajim tu vrstu aktivističke za i protiv strasti prema političarima – ali užasno mrzim kad me netko prevari i namagarči. A posebno ne volim i ne opraštam kad to učini samo zbog komocije i probitaka vlastite guzice, bez primisli da bi dužnost trebao obnašati isključivo u javnom interesu. I zato si ne mogu pomoći – kad spazim Pintara, Jugovu i Zamljačanca, od ljutnje mi se doslovce smrači pred očima.

Izbori su, dakle, postali potpuno besmisleni. Kako god glasali i kakvi god rezultati na kraju bili – vlast će se formirati političkom trgovinom i korupcijskim alatima kojima naše političke elite već desetljećima savršeno vladaju

Na to vas podsjećam jer se slična stvar prošli tjedan dogodila i u zagrebačkoj skupštini u kojoj je Milan Bandić većinu spasio ‘kupnjom’ tri dotad oporbena vijećnika, među njima i posebnoga kapitalca – glavnog tajnika HSS-a. Prije toga, put u beznađe i apsolutno moralno posrnuće cijelog društva najjače je trasirao HDZ-ov premijer Andrej Plenković kojeg na vlasti održavaju SDP-ovi amoralni prebjezi, HNS-ova klijentelistička hobotnica, optuženici za korupciju i ratne zločine, klub okupljen oko pravosudnim procesima ozbiljno načetoga gradonačelnika Zagreba. Mračni, najmračniji Balkan s kojeg tako silno želimo pobjeći.
Izbori su, dakle, postali potpuno besmisleni. Kako god glasali i kakvi god rezultati na kraju bili – vlast će se formirati političkom trgovinom i korupcijskim alatima kojima naše političke elite već desetljećima savršeno vladaju. U takvoj bolesnoj klimi društvene apatije najbolje će opet proći oni najorganiziraniji koji su cijeli javni sektor, a bogme i dobar dio privatnog, odavno ulovili u svoju klijentelističko-nepotističku mrežu. Hrvatska demokratska zajednica. Stranka koja nema ozbiljnu i barem donekle organiziranu oporbu. Država bez ikakve političke alternative i, što je još važnije, političke nade vrlo brzo će postati kuća duhova i kuća bez duša jer je vlast na svim razinama institucionalizirala političku korupciju kao posve prihvatljiv društveni obrazac. Pogubniji proces od toga naše političke elite nisu mogle otvoriti. To je za one koji ostaju siguran put u provaliju, a za one koji ne žele ostati siguran put u Irsku.
Helga Jug, Željko Pintar i Darko Koren; Tomislav Saucha, Milanka Opačić, Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković; Ilija Ćorić, Jozo Miličević i Milan Bandić. Zapamtite njihova imena kad jednog dana ostanete bez zdravstvene skrbi, mirovine, posla ili dječjeg doplatka. Sjetite ih se kad vam svi potomci odsele na zapad i kad vas stisnu samoća i studen zidova na očevini. I potom se, stojeći kraj ugaslih ognjišta, skrušeno zapitajte – gdje ste bili i što ste činili dok su nam elite ubijale domovinu.
Piše: Robert Mihaljević
FOTO: NIKOLA WOLF