KOMENTAR Pivo, roštilj i koncerti nisu Praznik rada i nemaju nikakve veze s borbom za radnička prava

Tamo gdje sindikata i ima, požutjeli su. Vire poslodavcu iz stražnjice ili se boje vlastite sjene


Autor: podravski.hr — 27.04.2018. / 10:09 Aktualno

Lanjska podjela prvomajskoga graha u Koprivnici

Komentira: HRVOJE ŠLABEK
Oprostite, ali nazivati ova četiri dana što slijede proslavom Međunarodnog praznika rada postalo je potpuno deplasirano i u najmanju ruku bezobrazno. Ako se već red zabavnjačkih koncerata, lunaparka i roštilja obilato natopljen hektolitrima piva ima kako zvati, bolje je pošteno reći Majmunovo nego koketirati s tobožnjim prisjećanjem na borbu za radnička prava u kojoj se još prije sto i kusur godina ginulo.
Prvi maj pogotovo je izgubio smisao u zemlji kakva je Hrvatska danas, u kojoj se rad ne cijeni. U kojoj se umjesto kulture rada njeguje kultura nerada. U kojoj već i djeca znaju da je za dobro namještenje važnija stranačka iskaznica nego dobre ocjene u školi, koje su, naravno, rezultat učenja. Rada.
Groteskno je, velim, proslavom Međunarodnog praznika rada nazivati četiri dana masovne terevenke za koje se u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima neće pojaviti niti jedan natpis s nečim drugim doli cjenikom za pivo i kotlovinu.
Neće biti jednog transparenta na kojemu će pisati da svaki peti radnik u Hrvatskoj živi od minimalca. Ili da 60 posto radnika ima manju plaću od prosječne.
Tijekom četverodnevnih bakanalija, kladim se, nitko neće ni spomenuti da je u našoj županiji u zadnjih 20 godina ugašeno 15.000 radnih mjesta. Hej, svako treće! Je li to nešto vrijedno proslave ili komemoracije? Pitao bih sindikate, ali oni više ne stanuju u našem kraju. Nekad ugledni i utjecajni SSSH, recimo, našu županiju pokriva iz svojih regionalnih centara u Varaždinu i Bjelovaru. Možete misliti kako. Tamo gdje sindikata i ima, požutjeli su. Vire poslodavcu iz stražnjice ili se boje vlastite sjene.
I onda radimo pučke veselice dok padamo na ljestvici europskih zemalja, a već smo predzadnji čak i u dentalnom zdravlju. Kad već Titanic tone, a glazba svira, barem neka svira i jedna prvomajska:

PROGRAM PROSLAVE PRAZNIKA RADA
Prvomajski program u Koprivnici počinje već u subotu sajmom cvijeća na Trgu bana Jelačića koji će se sve do ponedjeljka održavati od 7 ujutro do večernjih sati. U isto vrijeme na Zrinskom i Trgu bana Jelačića bit će predstavljeni stari zanati te bogat sadržaj za djecu koje će građani moći posjetiti sve do utorka navečer.
U subotu ujutro će se također održati i Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova te gastro show Majstora kuhara. Navečer u 20 sati nastupit će poznati sastav Leteći odred, a u nedjelju u 19 sati nastupa Tamburaški sastav Dangube.
U ponedjeljak u 20 sati posjetitelje očekuje veliki koncert pjevača Dražena Zečića. Na sam Praznik rada u utorak, uz već spomenuta događanja, građane će probuditi Puhački orkestar Grada Koprivnice svojom budnicom. Točno u podne kreće podjela 4500 porcija graha. Koprivničku proslavu Praznika rada zaključit će Grupa Vertigo u utorak u 19 sati.
U Križevcima će se u organizaciji Zajednice športskih udruga Križevci i Atletskog kluba Križevci održati deveti po redu Županijski polumaraton Križevci-Kalnik. Start je u 10 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima, a cilj ispred Planinarskog doma na Kalniku gdje će Križevčani moći uživati u cjelodnevnom programu pod nazivom Kalničke uncutarije. U 11 sati počinje party na otvorenom kod Staroga grada Velikog Kalnika uz Vanilli band, a za 12 sati predviđeno je proglašenje pobjednika Županijskog polumaratona. U 13 sati počinje podjela vojničkog graha za pješake i bicikliste i nakon toga malonogometni turnir na igralištu OŠ Kalnik.
U Đurđevcu će se građani moći osladiti prvosvibanjskim grahom u Park-šumi Borik, a Općina Virje također časti grahom i zabavom uz živu glazbu, i to na Fratrovom zdencu u Miholjancu od 12 sati. Ludbrežane će grahom i zabavom uz glazbeni program počastiti Gradski odbor SDP-a od 11 sati u Lovačkom domu u Ludbregu. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF