KOMENTAR Željko Lacković mogao bi svjedočiti na suđenju Bandiću i to je ozbiljan politički problem

Zašto me Bandićev čovjek optužio nekidan da sam kriminalac


Autor: podravski.hr — 07.02.2018. / 14:59 Aktualno

Milan Bandić i Željko Lacković u kampanji za parlamentarne izbore

Bandićev čovjek optužio me nekidan da sam kriminalac. Da ga, uređujući Podravski list, reketarim. Nije šala. Učinio je to pred medijima i svekolikom javnošću, koristeći funkciju predsjednika Gradskog vijeća Đurđevca. Povod je bila naša vijest da mu je supruga dobila posao u javnoj gradskoj knjižnici. Usput, novinare Podravskog – za kaznu – nije ni pozvao na sjednicu. Očito misli da je gradski parlament njegova privatna veselica.
Svašta je Željko Lacković, Bandićev saborski zastupnik i član Državnog sudbenog vijeća, na toj sjednici izgovorio. Od toga kako kritičkim tekstovima od njega iznuđujemo novac do spominjanja naših supruga i zaplotnjačkih političkih svinjarija. Mnogo je vrlih političara, menadžera i drugih moćnika koji nas i naše obitelji – zbog kritike u novinama – u svojim kružocima časte svakojakim gadostima. No, Laci je to učinio javno.
Za kriminal nas, dakle, optužuje osoba koja je u Saboru zamjena i desna ruka čovjeku optuženom za najteža kaznena djela. I ne samo to. Lacković bi se, kako ovih dana čujemo iz pravosudnih izvora, uskoro mogao naći u nezgodnoj ulozi svjedoka na suđenju u aferi Agram. Bandića i hrvatskog kralja otpada Pripuza USKOK, među ostalim, tereti da su Pripuzovoj tvrtki bez natječaja namjestili posao zbrinjavanja glomaznog otpada koji je potkraj 2013. bio zatrpao zagrebačke ulice.
Lacković je kao ondašnji gradonačelnik tijekom istrage razgovarao s uskočkim isljednicima jer se Đurđevac tih dana ponudio na svojem odlagalištu prihvatiti taj krupni otpad, pa je ekipa iz Zg holdinga hodočastila k njemu na dogovor. No, taj posao nikad nije realiziran jer je Bandić za partnera na koncu izabrao Pripuza. Uskoci u optužnici tvrde da to nije trebalo činiti po žurnom postupku, bez natječaja, već se otpad mogao zbrinuti na druge načine. Možda u Đurđevcu? Vrag bi ga znao. Što je istina, trebalo bi na koncu ustanoviti neovisno pravosuđe.
Milan Bandić bio je uhićen potkraj 2014., a godinu kasnije podignuta je i optužnica, zasad još nepravomoćna. U rujnu 2016. Lacković na izbore izlazi na Bandićevoj listi i umjesto njega uskače u Sabor, postaje dio Plenkovićeve većine i za nagradu dobiva mjesto u Državnom sudbenom vijeću. Političku sudbinu, ukratko, čvrsto veže uz Bandića.
Kad je u jesen 2016. pristao sklopiti predizborno savezništvo s Bandićem, Lacković je kao dugogodišnji odvjetnik morao znati za mogućnost da ga netko – Bandićeva obrana ili USKOK – pozove da svjedoči na suđenju u aferi Agram. I da sudskom vijeću tumači o čemu je to potkraj 2013. razgovarao s predstavnicima Zg holdinga i je li njegova ponuda za zbrinjavanje otpada možda bila povoljnija od Pripuzove.
Ne sumnjamo da će Lacković, ako ga pozovu za svjedoka, reći istinu o poslovnim pregovorima s Bandićevim ljudima. Bez obzira kome to koristilo ili štetilo. To je kao svjedok, uostalom, dužan učiniti. No, ovdje valja postaviti politički mnogo važnije pitanje – zašto je Lacković u takvim okolnostima u jesen 2016. uopće pristao biti na Bandićevoj listi za Sabor? Na to pitanje ja nemam odgovor.
Zato, evo, imam odgovor na Lackovićeve optužbe da sam kriminalac i da provodim uređivačku politiku kojom medijski reketarim njega i mnoge druge. Ako je kriminal i reket pisati o njegovim čudnim odnosima s Bandićem, sumnjama u nepotizam, političkoj nedosljednosti – čvrsto mu obećavam da ću idućih mjeseci i godina biti najveći kriminalac u Podravini.
Piše: Robert Mihaljević, glavni urednik Podravskog lista i portala Podravski.hr
FOTO: ARHIVA