KOMENTAR Zašto je županova Mreža upravo sada izvukla ‘falš aferu’ gradonačelnika Mišela Jakšića

O toj kvaziaferi mi smo baš sve objavili još početkom lipnja


Autor: podravski.hr — 09.02.2018. / 19:07 Aktualno

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice

Uvijek protiv vlasti. Bila je to profesionalna krilatica legendarnog splitskog novinara Miljenka Smoje, a on bi na pitanje je li riskantno pisati protiv vlasti odgovorio: Ima rizika, ali jebe mi se.
Ovih je dana jedan drugi Miljenko, šef koprivničkog ogranka Mreže prezimena Flajs, žestoko istupio protiv gradske vlasti prozvavši SDP-ova gradonačelnika Mišela Jakšića kao kriminalca koji je rodbini silom svojih funkcija namjestio unosan posao prodaje dviju parcela gradskom komunalnom poduzeću.
Na žalost Flajsa, Mreže i javnog interesa, to je učinjeno nimalo smojevski. Pisati ili oporbeno djelovati protiv vlasti odgovoran je posao. Bio novinar ili političar, jedina relevantna stvar koja te mora voditi u javnom djelovanju jest istina. Ne možeš iz naftalina izvući, kao što je to učinio neodgovorni Miljenko, aferu staru deset mjeseci, za koju su i novinarska i istraga državnih organa pokazale da je falš, i očekivati percepciju borca za pravdu ili protiv korumpirane vlasti. Jedino što u tom slučaju možeš očekivati jest propitkivanje dviju stvari: zašto baš sada i zašto baš to.
Anonimnu kaznenu prijavu protiv Jakšića, u kojoj se tvrdi kako je on tadašnjima tastu i punici namjestio prodaju zemlje Komunalcu, lani u veljači podnio je jedan koprivnički novinar. Uoči svibanjskih lokalnih izbora s prijavom su, pouzdano znamo, bili upoznati i Jakšićevi politički protivnici, a dobila ju je i naša redakcija.
Kako se radilo o stvari koja je mogla imati utjecaj na rezultate izbora, obavili smo potrebne provjere i utvrdili kako fakti iz prijave ne odgovaraju stvarnim činjenicama te smo odlučili da se priča uoči izbora ne objavljuje prije minucioznog istraživanja. Jednako su, očito, postupili i Jakšićevi politički protivnici, jer baš nitko tu potencijalnu bombu nije upotrijebio u kampanji.

Tekst koji je Podravski objavio lani u lipnju

Nakon što smo obavili podrobno istraživanje, utvrdili smo ne samo kako sporne parcele nisu bile u vlasništvu obitelji gradonačelnikove bivše supruge, nego da je Jakšić čak stopirao pregovore o prodaji jedne druge parcele Komunalcu zbog toga što je jedan od četvero suvlasnika bio njegov bivši tast. Drugim riječima, gradonačelnik je na svaki način htio izbjeći opasnost da mu se spočitava sukob interesa ili nešto još gore.
Svoj nalaz uredno smo i pošteno objavili početkom lipnja, pa ga je mogao pročitati i Miljenko Flajs, a istodobno je stigla informacija iz Državnog odvjetništva o odbacivanju kaznene prijave protiv Jakšića.
Dakle, zbog čega Mreža upravo sada vadi naftalinsku falš aferu pokušavajući kompromitirati SDP-ovog gradonačelnika? Jesu li namjerno išli u lažno optuživanje? Nisu upućeni jer ne prate lokalna zbivanja? Netko im je podvalio lažnjak? Ako je što od toga, neka se okane političkog djelovanja, to nije za njih.
A možda nisu uspjeli pronaći nijednu drugu manu aktualne gradske vlasti? Nisu čuli da rate za Pevec pritišću Komunalac, da je propao projekt Innotecha, s kojim Jakšić godinama piarovski blefira, da svi školarci nemaju topli obrok i da pod „najboljom i najsposobnijom“ lokalnom upravom i dalje nemaju jednosmjensku nastavu? Propustili su primijetiti da je na puškomet od centra Koprivnice naraslo brdo smeća što egzistencijalno prijeti budućnosti čitavog grada?
Ne, Mreža je izvukla falš aferu, pustila je u javni prostor i onda rekla: Jebe nam se. Smoje nije tako mislio.
Piše: HRVOJE ŠLABEK

Miljenko Flajs, čelnik koprivničke Mreže

FOTO: NIKOLA WOLF