KOMENTAR Zašto se HDZ i SDP ne odriču svojih ljudi koji imaju ozbiljnih problema s pravosuđem

Eto vam Ive Sanadera, jednog od najzaslužnijih za moralno i materijalno potonuće društva. Čovjek piše i promovira knjige, gostuje na naslovnicama mainstream medija i u primetime televizijskim informativkama, a utakmice hrvatske repke gleda kao ugledan gost nacionalnoga nogometnog saveza


Autor: podravski.hr — 20.08.2018. / 11:16 Aktualno

Optuženi Božidar Kalmeta opet je u vrhu HDZ-a (Foto: Cropix)

Uskočka sutkinja Gordana Mihela Grahovac nedavno je vjerojatno ostala zatečena viješću da je Božidar Kalmeta dobio istaknutu funkciju u vrhu HDZ-a. Postao je, naime, pomoćnik glavnog tajnika stranke, predsjednika parlamenta Gordana Jandrokovića, a odluku o tome – nema nikakvog zbora – amenovali su premijer i šef HDZ-a Plenković te njegova najodanija svita. Ruku na srce, tom viješću ostala je zatečena i ona normalnija, nažalost manjinska Hrvatska koja korupciju nikad nije držala kao prihvatljiv i jedini moguć obrazac ponašanja u našem dvorištu.
Gordana Mihela Grahovac Kalmeti sudi za aferu Remorker u kojoj je optužen kao vođa zločinačke organizacije koja je iz državnih cestarskih tvrtki nezakonito izvukla više od 20 milijuna kuna. Božidar u tom predmetu, čini se, ne stoji baš dobro jer su trojica suoptuženika već priznala krivnju i sve navode iz Uskokove optužnice. No, znaju to i Plenković i njegova stranačka svita, ali su zadarskom gazdi svejedno udijelili važnu stranačku funkciju. Time su i sutkinji, nema nikakve sumnje, poslali snažnu poruku – da vjeruju u Kalmetinu nevinost. I da, sve u svemu, za svoga odanog stranačkog vojnika očekuju pozitivan ishod u sudnici gospođe Grahovac.
Plenković više i ne pokušava mijenjati HDZ i Hrvatsku. Njemu je stabilnost stranke i Vlade važnija od bilo čega na svijetu. Kalmeta mu je opet u stranačkom vrhu i ostaje nejasno zašto onda nije smio biti zadarski gradonačelnik ako je njegov brat po stranačkoj iskaznici i uskočkoj optužnici Ivica Kirin mogao (p)ostati virovitički. Premijera na vlasti drže Milan Bandić i Tomislav Saucha, još jedan dvojac koji ima nepodmirene račune s Uskokom, a bogme i vođa desnog krila HDZ-a Milijan Brkić, čovjek s hipotekama prepisanog diplomskog i neobičnih milijunskih kredita Karlovačke banke čiji je čelni čovjek prije nekoliko godina također upao u uskočku mrežu.
No, optužnice i presude za ozbiljnu korupciju u ovoj su državi ulaznice za vip lože. Eto vam Ive Sanadera, jednog od najzaslužnijih za moralno i materijalno potonuće društva. Čovjek piše i promovira knjige, gostuje na naslovnicama mainstream medija i u primetime televizijskim informativkama, a utakmice hrvatske repke gleda kao ugledan gost nacionalnoga nogometnog saveza. Osuđeni izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović u vip loži pak sjedi s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Kalmeta? Doista, u čemu je problem?
Problema očito nema ni u drugoj najvećoj hrvatskoj stranci, SDP-u, koja također njeguje empatičan odnos prema korupcijom prožetim drugaricama i drugovima. Nedavno se, tako, na čelo vukovarskog SDP-a premoćno i slavodobitno vratio Željko Sabo. Ako vas pamćenje slabo služi, to vam je onaj drug koji je već odrobijao zbog pokušaja podmićivanja gradskih vijećnika i protiv kojeg se trenutačno vode još dva kaznena postupka. Ali, nema veze. Važno je što je o Sabi svojedobno rekao stvarni vladar SDP-a Zlatko Komadina – pojavu osuditi, druga spasiti.
Uostalom, eno vam i novog čelnika županijskog SDP-a, kalničkog šerifa Mladena Kešera. Čovjeku se već 15 godina sudi prema optužnici da je lažirao putne naloge, a pravomoćne presude još nema. Za ovu je priču nevažno je li Kešer prav ili kriv, o tome će na koncu odlučiti sud. Važnije je da se on pod tom pravosudnom hipotekom kandidirao i pobijedio na stranačkim izborima uz blagoslov partijskog vrha predvođenog izgubljenim Berom. Pa sad za svoj kazneni progon optužuje sluge Sotone.
A bivša koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak? Ženi koja je kasnije i pravomoćno osuđena zbog muljanja s putnim nalozima na pamet nije padalo da podnese ostavku onog časa kad su tužitelji protiv nje podignuli optužnicu. Ona je i nakon toga uredno obavljala dužnosti gradonačelnice i saborske zastupnice, a povukla se poslije nepravomoćne presude kojom je proglašena krivom. Tada smo, doduše, otkrili kako je polovicom 2016. dala ostavku i vratila se u bivšu tvrtku doslovce u ‘pet do 12’ jer joj je tih dana istjecao rok za povratak u Podravku.
Kalmeta? Doista, u čemu je problem?
FOTO: CROPIX