Kompostana u Herešinu bit će gotova i prije roka

U Koprivnici je održana završna konferencija iz projekta gradnje kompostane u Herešinu. Projekt izgradnje Kompostane Herešin, naveli su jučer sudionici konferencije, bit će završen i prije planiranog roka.

Kako je pojasnila voditeljica projekta Robertina Zdjelar, cilj projekta bio je smanjiti količinu otpada koja se odlaže na odlagalište.

– Ideja je bila pronaći rješenje za otpad koji je najiskoristiviji, a to je biootpad, da se na kućnom pragu sakuplja, i da ga se tehnološki ubrzano i u kvalitetnim uvjetima preradi u kompost – rekla je voditeljica projekta.

Po ugovoru bi, navodi, trebao završiti 4. siječnja 2022., no vrlo vjerojatno bit će završen još u ovoj godini.

– Ishodili smo uporabnu dozvolu te dozvolu za gospodarenje otpadom, kompostana je u probnom radu polučila očekivane rezultate. Iduća godina je referentna godina u kojoj pravdamo cijeli kapacitet od 9000 tona prerađenog biootpada – pojasnila je Zdjelar.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž kazala je kako je koprivnička priča oko razdvajanja otpada krenula još davno prije, s izgradnjom pročistača otpadnih voda, a s bio kompostanom dodan je još jedan važan segment u priču o odvajanju otpada. Kako je navela Ostriž, koprivnička Kompostana već sada je razlog posjeta brojnih delegacija, od Brazila do onih iz susjednih država. Na kvalitetnom poslu Komunalcu je čestitao gradonačelnik Mišel Jakšić, a zadovoljna odrađenim projektom bila je i predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Dodajmo kako je ovaj projekt sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020. Vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna prihvatljivih troškova, od toga 50 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša u energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša i energetike (sada se zove Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), odnosno Europske unije. Osim dogradnje i opremanja kompostane, projekt uključuje i obrazovne aktivnosti kako bi se povećala svijest građana o potrebi pravilnog odvajanja korisnog otpada te smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište.

Projektno područje je uslužno područje Komunalca, Grad Koprivnica, osam prigradskih naselja te općine Drnje, Đelekovec, Legrad, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Molve, Novigrad Podravski i Sokolovac čiji su načelnici također prisustvovali danas na završnoj konferenciji, te predstavnici komunalnih poduzeća grada Križevca, Samobora i Ludbrega. Nakon konferencije svi zainteresirani mogli su u obilazak same kompostane.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI