Komunalac otvorio novo kompostište s najnaprednijom tehnologijom

Koprivnički Komunalac otvorio je novo postrojenje u Herešinu, a radi se o kompostištu građenom prema najvišim standardima te novom tehnologijom. Svrha mu je prerada biootpada i proizvodnja vrhunskog komposta. Projekt je vrijedan 14,3 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 4,3 milijuna kuna. Postrojenje je izgrađeno na istoj lokaciji gdje već od 2011. postoji kompostište, s tim da se sada radi o mnogo modernijem i tehnološki naprednijem postrojenju, jedinim takve vrste u široj okolici.

– Vjerujemo da ćemo ovom kompostanom pridonijeti smanjenju količine odloženog otpada, ali i udio odvojenog otpada, te dodatno podići razinu kružnog gospodarstva proizvodnjom vrhunskog komposta – rekla je Nataša Tetec, direktorica koprivničkog Komunalaca.

Prisutnima se obratio i Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, izvođača radova. Ta je uspješna međimurska kompanija razvila i svu tehnologiju koja se koristi na kompostištu, a sve u suradnji s Akademijom tehničkih znanosti. Također, prisutnima se obratila i Maja Feketić, načelnica sektora za europske fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je pohvalila Komunalac i grad Koprivnicu zbog izuzetno dobre suradnje na ovom projektu, ali i visoke razine odvajanja otpada, po kojem je Koprivnica u samom državnom vrhu.

Nataša Tetec govorila je o prednosti novog kompostišta

Novu kompostanu otvorio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je zahvalio svim akterima zaslužnim za provedbu ovog projekta.

– Drago mi je da smo i u ovom projektu povukli EU sredstva, što je opet pokazalo zašto je Koprivnica ne samo lider u županiji, već među top 10 gradova u državi po povlačenju EU sredstava. Naravno da nam je važno komunalna infrastruktura i komunalni sektor, a ovo je još jedan iskorak koji pokazuje zašto je Koprivnica drugi grad po razvrstavanju biootpada u Hrvatskoj. Isto tako, pokazali smo da u Hrvatskoj ima i svijetlih primjera u gospodarenju otpadom te da smo sustav spreman na inovacije. Također, drago mi je da smo sada riješili problem smrada koji je imala stara kompostana – naveo je Mišel Jakšić.

Dogradnja i opremanje novog postrojenja za recikliranje predvidjela je gradnju dvije hale na površini od 4000 kvadrata. Kapacitet kompostane je 9000 tona biootpada godišnje, no proširivo do 14.000 tona.  Uz to, nova kompostana  implementirala je zaokružen proces od prihvata biootpada pa sve do krajnje sirovine prvoklasnog komposta. Svi procesi nadgledani su iz laboratorija, gdje se precizno prati svaki dio procesa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI