Komunalac prodaje ‘rabljene’ grobnice u elitnom dijelu groblja, za neke treba iskeširati vrtoglavu svotu

Dvostruka grobnica prodaje se po početnoj cijeni od 30.000 kuna. Radi se o napuštenoj grobnici u 'elitnom' dijelu groblja, uza stazu koja vodi od nove mrtvačnice do kapelice, u sjeni starog bora


Autor: podravski.hr — 10.12.2018. / 18:08 Aktualno

Ova stara grobnica prodaje se po 'paprenoj' cijeni od 30.000 kuna

Da je pozicija grobnog mjesta kao na najpoznatijem groblju na zagrebačkom Mirogoju postala stvar prestiža i na koprivničkom gradskom groblju Pri Svetom Duhu, uvjerili smo se ovih dana jer je Komunalac, tvrtka koja upravlja grobljima, oglasila prodaju grobnih mjesta, odnosno davanje na korištenje na neodređeno vrijeme.
Za oko nam je odmah zapela dvostruka grobnica kojoj je početna cijena prava ‘sitnica’ – oko 30.000 kuna. Radi se o napuštenoj grobnici u polju 3, odnosno ‘elitnom’ dijelu groblja, uza stazu koja vodi od nove mrtvačnice do kapele u središtu groblja, u sjeni starog bora.
Nešto jeftinija je jednostruka grobnica u polju 6, košta oko 28.000 kuna, ali ona se nalazi niže niz spomenutu stazu. Uz njih, Komunalac na korištenje daje još 19 grobnih mjesta, a uglavnom se radi o jednostrukim ili dvostrukim grobovima s okvirom.
– Po ispunjenju svih zakonskih uvjeta, grobna mjesta se daju na korištenje putem natječaja, a početna cijena je određena na temelju Pravilnika o procjeni napuštenih i slobodnih grobnih mjesta. Prije dodjeljivanja grobnog mjesta novom korisniku, Komunalac posmrtne ostatke ekshumira u kosturnicu (zajednička grobnica bez vanjskih obilježja) koja se nalazi na groblju – objasnila je Petra Bijač iz koprivničkoga Komunalca.
Komunalac je natječaj s istim grobnim mjestima objavio i u veljači ove godine.
– Radi se o grobnim mjestima koja su status napuštenih, slobodnih ili neregistriranih grobnih mjesta stekla u periodu od 2010. do 2018. godine – zaključuje Petra Bijač. (sm)

Za ovaj grob početna cijena iznosi 28.000 kuna

FOTO: DUBRAVKO VUTUC