Konačna odluka: Ivanečki bombaši dobili po 6,5 godina zatvora

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Varaždinu kojim su bivši ljubavnici Valentina Brunec i Nikola Laboš proglašeni krivima zbog pokušaja ubojstva Valentinina supruga Hrvoja Bruneca. Osuđeni su svaki na šest i pol godina zatvora, a iza rešetaka će provesti dvije i pol godine zato što su u istražnom zatvoru bili sveukupno četiri godine, što je maksimum maksimuma koliko su mogli biti.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Otkrivena urota

Osuđeni su zato što su početkom prosinca 2014. godine hladnokrvno bombom pokušali smaknuti Valentinina supruga Hrvoja Bruneca, a sve kako bi nesmetano mogli nastaviti svoju ljubavnu romansu. No, sve im je pošlo po zlu, Hrvoje nije poginuo od bombe koju je na njega bacio Nikola Laboš, a krvava urota na kraju je otkrivena. Bomba je pala i eksplodirala, tako da je Hrvoja Bruneca udarni val eksplozije odbacio. Pritom mu je najviše stradala peta desnog stopala, a geleri su prošarali i ozlijedili obje noge. Nakon što je hitna pomoć odvezla Hrvoja Bruneca u bolnicu, policajci nisu zatvorili mjesto očevida. Dok su konačno shvatili da je u dvorištu eksplodirala bomba, mjesto eksplozije bilo je ‘zagađeno’ koracima brojnih mještana, susjeda, bolničara i drugih policajaca. Kako je padala kiša, a vidljivost bila loša, žlicu ručne bombe pronašli su tek policajci jutarnje smjene. Neki su policajci i stegovno odgovarali zbog propusta na očevidu, no kako je pravomoćno utvrđeno, oni nisu utjecali na tijek postupka. Tijekom suđenja sutkinja Božica Mišak provela je i djelomičnu rekonstrukciju događaja koja joj je dala uvid u pravo stanje na terenu. Ovo je bilo drugo suđenje Nikoli Labošu i Valentini Brunec.

Valentina Brunec

Žalbe na Vrhovnom sudu

U prvom su postupku na Županijskom sudu u Varaždinu također proglašeni krivima i također osuđeni svaki na šest i pol godina zatvora, no tu je presudu Vrhovni sud ukinuo zbog propusta suda i vratio ga na ponovno suđenje.

– Iskreno mi je žao što je moj suprug stradao, sretna sam što se dobro oporavio te mu u daljnjem životu želim svu sreću, ali ja nisam počinila kazneno djelo koje mi se u ovom postupku stavlja na teret – kazala je sutkinji okrivljena Valentina Brunec. Njezin suoptuženi bivši ljubavnik ostao je kod svoje obrane koju je dao prije.

– Žao mi je što se sve to dogodilo Hrvoju Brunecu. Sve što sam smatrao bitnim za postupak sam rekao, a više ne želim odgovarati na ničija pitanja – rekao je Nikola Laboš na završetku suđenja prije dvije godine. Obje su se strane, tužitelji i osuđeni ‘bombaši’, žalili na presudu, i to je razlog što je dvije godine predmet bio na Vrhovnom sudu u žalbenom postupku.

Hrvoje Brunec raskinuo je brak s Valentinom. Nakon oporavka krenuo je dalje, oženio se i postao predsjednikom Nogometnog kluba Tomislav iz Drnja. Djeca su kod njega.

Obrana Valentine Brunec iskoristila je zaista sve moguće resurse kako bi sud, ali i javnost smekšala teških optužbi. Angažirali su i neovisnog sudskog vještaka za balistiku, vatreno oružje i eksplozivne naprave Vojina Maštruka koji je na suđenju kazao kako je Hrvoje Brunec sasvim slučajno preživio jer je osigurač u trenutku detonacije bio okrenut prema njemu. Rekao je kako je vjerojatno da je bomba bačena, a ne kotrljana, a ispadanje bombe bilo oštećeniku ili osobi koja je bacila bombu je isključio.

Nije se htio ubiti

Vještak za požare i eksplozije Davor Belas isključio je mogućnost da bi itko micao žlicu bombe pronađene tijekom očevida jer na njoj nisu pronađeni tragovi ljudske DNA. Moguće je da je osoba koja je bacila bombu imala rukavice, no one kod Nikole Laboša nisu pronađene. Optužena Valentina Brunec nakon puštanja na slobodu preselila se k ocu u Zagreb i zaposlila se u frizerskom salonu. Hrvoja Bruneca je isprva htjela okriviti da se sâm htio ubiti. To mu je, kako je i sam priznao, rekla dok ga je posjetila u bolnici još prije nego što je bila uhićena, prije nego što su policajci otkrili da ona stoji iza urote sa svojim ljubavnikom. No, Mladen Rutalj, kemijski stručnjak iz Centra za krim-vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, sutkinji je rekao kako su se svi vještaci usuglasili kako je mogućnost ispadanja bombe oštećenom Hrvoju Brunecu nemoguća.

Nikola Laboš

– Bomba je na mjesto eksplozije morala dospjeti djelovanjem druge osobe  – rekao je vještak Rutalj i objasnio sutkinji svoje mišljenje da je Hrvoje Brunec preživio eksploziju bombe zbog promjene njezina svojstva zbog starosti.

– Eksplozivno punjenje takve bombe je prešani TNT koji je sklon fotorazgradnji i ako se radi o bombi koja je dulje bila pod utjecajem svjetla, to također može smanjiti ubojitu snagu bombe – naglasio je stručnjak za eksplozive hrvatskog ‘CSI-a’, Centra Ivan Vučetić.

Htio se ženiti

Vrhovni sud na kraju je odbio žalbu branitelja Valentine Brunec koji je tražio da se ukine prvostupanjska osuđujuća presuda i da im se sudi ponovno. Valentinin branitelj tako među ostalim tvrdi kako su svi dokazi prikupljeni na mjestu događaja zapravo nezakoniti zato što je za očevid takvog kaznenog djela potreban nalog suda što policija u tom trenutku nije imala, no ni to im nije prošlo. Nikola Laboš branio se kako je u to vrijeme bio u vezi s djevojkom iz Petrinje i kako je s njom trebao stupiti u brak. Ona je to doista potvrdila na sudu, opisala ga je jako dobrim i brižnim čovjekom, nespojivim sa strašnom optužbom za koju se teretio. No, suđenje je otkrilo kako su Nikola i Valentina bili vrlo aktivni, te da je Nikola održavao brojne veze s drugim ženama.

Čak je i jedan od temelja obrane okrivljenih bio taj da on nije imao nikakvog razloga ubiti Hrvoja Bruneca zato što su on i Valentina imali skladan i vrlo liberalan brak te su tražili partnere za zajedničke seksualne kontakte. Uostalom, zbog pikanterija je i dio suđenja bio zatvoren za javnost. No sud je utvrdio kako se 65.668 kontakata mobitelom između Valentine Brunec i Nikole Laboša nikako ne može okarakterizirati kao površni seksualni odnos, već kao intenzivnija veza i dublja povezanost. Razgovori u vrijeme kada su pokušali ubiti Hrvoja Bruneca trajali su i po sat vremena, a 7. i 8. prosinca izmijenili su više od 500 poruka.

Uostalom, Valentina Brunec je Nikoli Labošu poslala poruku da je Hrvoje stigao kući. Nikola Laboš je čekao u dvorištu i bacio bombu na njega. Vidio ga je susjed, no nije ga mogao točno prepoznati, a da je bio u Koprivničkom Ivancu dok je eksplodirala bomba u dvorištu Laboševih potvrdili su teleoperateri. To je sada i pravomoćno potvrđeno.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI