Konačni rezultat u Podravini i Prigorju: SDP prvi, HDZ drugi, Kolakušić treći

Podravski list profile

Prema konačnim, ali još uvijek neslužbenim rezultatima europarlamentarnih izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, nakon obrađenih svih izbornih mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji najviše glasova dobio je SDP, 26,24 posto, drugi je HDZ s 22,67 posto, treći Mislav Kolakušić s 7,19 posto, slijedi Živi zid s 6,99 posto, a prag su još prošli suverenisti Ruže Tomašić s 5,74 posto.

Na izbore je izišlo 26,51 posto birača, manje nego u cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je izlaznost bila 29,86 posto.

Iznenađenje je svakako Mirjana Petir, koja je osvojila čak 4,98 posto glasova (u Križevcima 5,72 posto), a izborni gubitnici su Amsterdamska koalicija, Most, HNS, Neovisni za Hrvatsku i HDS križevačkog saborskog zastupnika Branka Hrga, koji je osvojio samo 1,30 posto glasova (u Križevcima, u kojima je Hrg godinama bio gradonačelnik, njegova lista dobila je samo 184 glasa).

Gledajući po broju birača, za SDP je glasalo njih 6303, za HDZ 5445, a za Kolakušića 1727 od ukupno 93.184 birača u Koprivničko-križevačkoj županiji (na izbore ih je izišlo 24.704).

SDP-u je prednost pred HDZ-om donijela pobjeda u svim trima gradovima, najuvjerljivija u Koprivnici (SDP 34,28 posto, HDZ 16,98 posto), pa u Đurđevcu (SDP 28,41 posto, Bandić 19,10 posto, HDZ 14,26 posto) i Križevcima (SDP 23,96 posto, HDZ 20,34 posto).

S druge strane, HDZ je bio premoćan u općinama. Pobijedio je u Đelekovcu, Ferdinandovcu, Goli, Gornjoj Rijeci, Hlebinama, Kalinovcu, Kloštru Podravskom, Koprivničkom Ivancu, Molvama, Novigradu Podravskom, Novom Virju, Preterancu, Podravskim Sesvetama, Sokolovcu, Svetom Ivanu Žabnu, Svetom Petru Orehovcu i Virju, dok je SDP dobio najviše glasova samo u Drnju, Kalniku, Koprivničkim Bregima, Legradu i Rasinji.

Na prvu ruku vidljiv rezultat europarlamentarnih izbora je čvrsto ustoličenje do jučer “nepostojećeg” suca Mislava Kolušića na treće političko mjesto u županiji. Također, SDP je, čini se, izgubio manje lijevog glasačkog tijela od novih stranaka poput Starta ili Nove ljevice nego štu su HDZ-u uzele inicijative na desnici poput Ruže Tomašić ili Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Dok je SDP i u Koprivnici i u Križevcima i u Đurđevcu osvojio veći postotak glasova no što je stranka dobila na nacionalnoj razini (18,71), HDZ je tu znatno ispod državnog rezultata od 22,72 posto. S obzirom na to da se rezultati u strankama analiziraju temeljito, do razine mjesnih odbora, bit će zanimljivo pratiti kako će šef stranke Andrej Plenković ocijeniti predizborne napore i postignute rezultate šefa županijskog i gradskih ogranaka HDZ-a.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti