KONAČNO OPTUŽEN Umjesto mobitela, kupcima slao juhe u kocki, prazne kutije tableta i slatkiše

Polomit ću ti glavu! Upucat ću te u krevetu. Žena će te uskoro voziti u kolicima - prijetio je sms porukama jadnom Branimiru


Autor: podravski.hr — 09.07.2018. / 9:13 Crna kronika

Ilustracija / Prevarenim osobama prijetio je smrću ako ga prijave

Stjepan Bogdan (67) iz Koprivnice, prema pravomoćnoj optužnici Općinskog državnog odvjetništva, odgovoran je za niz drskih prijevara tijekom preprodaje mobitela putem internetskih oglasnika.
Prema optužnici, Stjepan je ljudima umjesto mobitela slao čokoladice, bezvrijedne stvari ili stare mobitele, a nekima je i prijetio. Iskoristio je Stjepan, kako ispada, ljudsku naivnost i lakomost jer je skupe mobitele poput iphonea ili samsunga nudio po znatno nižoj cijeni od tržišne. Ukupno je prevario 47 kupaca s područja Hrvatske, a prijevarama je zaradio nešto više od 41.000 kuna.
Sve mobitele Stjepan je prodavao za 900 kuna, što nije slučajno jer je vjerojatno računao kako roba vrijednosti niže od 1000 kuna ne podliježe kaznenom, već mogućem privatnom progonu. No, grdno se prevario nakon što se gomilao broj prijava protiv njega. Policajci su ga prijavili zbog produljenog kaznenog djela prijevare i prijetnje, a tužitelji su početkom godine protiv njega podnijeli i optužnicu koja je ovih dana postala pravomoćnom.
Kada je Stjepan imao problema u naplati, kako navodi optužnica, poslužio se prijetnjom. Tako je u rujnu 2015. godine Branimiru iz okolice Zaboka, nakon što mu je odbio platiti 900 kuna za iphone 6, prijetio i tako iznudio plaćanje mobitela kojeg na kraju uopće nije dostavio.
– Polomit ću ti glavu! Upucat ću te u krevetu. Žena će te uskoro voziti u kolicima – prijetio je sms porukama jadnom Branimiru koji je zbog njega, kako zaključuju tužitelji, ostao bez 900 kuna.
U drugom slučaju prijetio je Marti iz Kistanja kada je nanjušila prijevaru i odustala od kupnje nakon plaćanja 200 kuna akontacije. Zvao ju je i prijetio da plati ostatak dogovorenog iznosa, no to ona nije učinila, ali je zato svejedno ostala bez 200 kuna uplaćenog predujma.
Marko iz Dugog Sela je umjesto samsunga S6 plaćenog 900 kuna dobio paketić s čokoladom. Tim se slatkišem optuženi Bogdan posprdno služio još najmanje 14 puta šaljući ljudima u kutijama umjesto mobitela koje su platiti razne čokoladne slastice poput snickersa, cornyja, lina i raznih drugih. Jednom je kupcu umjesto mobitela poslao stari miš za računalo, drugome praznu kutiju tableta protiv bolova, a ostalima je slao stare neispravne mobitele ili jednostavno ništa. Vjerojatno vrhunac posprdne dosjetljivosti prema kupcima koje je varao bio je kada im je u dva navrata poslao kokošje kocke za juhu ili jednom prilikom kada je umjesto dogovorenog mobitela poslao dva osvježivača za auto. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA