KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR Pacijenti će i noću moći do recepta i potrebnog lijeka

Dolazili su roditelji s malom djecom kojima je hitno bio potreban antibiotik, no nije im tko imao izdati recept za lijek, žale su u ljekarni i domeću kako je to sad riješeno


Autor: podravski.hr — 20.02.2013. / 19:30 Aktualno

KOPRIVNICA – Otkad je osnovan Zavod za hitnu medicinu, a ukinuta Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja, od početka ove godine u noćnim satima u Koprivnici bolesni građani nisu imali gdje dobiti recept za nužno potrebni lijek koji bi podignuli u ljekarni.
– Dolazili su roditelji s malom djecom kojima je hitno bio potreban antibiotik, temeljem pregleda kod pedijatra ili na Hitnom bolničkom odjelu, no nije im tko imao izdati recept za lijek. Mi možemo tijekom noćnog dežurstva izdati samo lijek temeljem recepta s oznakom hitno. Teško nam je uskratiti pacijentu potrebni lijek, a nismo ga imali temeljem čega izdati – rekla je Dragana Banjanac, nova voditeljica županijske ljekarne Koprivnica.
Dodala je kako je bilo slučajeva bolesnih pacijenata kojima je, zbog izuzetno jakih alergijskih reakcija, lijek bio hitno potreban. Nakon mjesec i pol, koliko traje ovaj problem, održan je sastanak predstavnika Ljekarni, Zavoda za hitnu medicinu i Hitnog bolničkog odjela na kojem je konačno dogovoreno kako će se pacijentima pomoći.
– Dogovorili smo da će i na pedijatriji i Hitnom bolničkom odjelu izdavati ‘crne’ recepte kako bi ih pacijenti odmah mogli podići, a onda ćemo mi ujutro s ljekarnom dalje zamijeniti te recepte s važećima, crvenim ili plavim. Još uvijek čekamo da s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje riješimo povezivanje kako bi nam omogućili izdavanje e-recepta – rekao je Mladen Vuljak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.
Dodao je kako je dogovoreno da će pedijatrija i HBO pisati recepte od 19 sati navečer, nakon što liječnici obiteljske medicine prestanu s radom, pa sve do 7 sati ujutro.
Izvještava: ADELA SOČEV