Konačno se zna tko je oporba? Ivica Švagelj predložen za predsjednika, sastavljen oporbeni klub vjećnika

Nekoliko će se promjena dogoditi u sastavu Gradskog vijeća u Križevcima na sjednici koja će se održati danas s početkom u 18 sati i to u sklopu Razvojnog centra i tehnološkog parka.

Prema izvještaju Mandatne komisije, doći će do promjena u sastavu Vijeća jer je svoj mandat u mirovanje iz osobnih razloga stavio Mario Martinčević, kojeg je u Vijeću trebala zamijeniti prva sljedeća izabrana s liste nezavisnih birača Marija Rajna, a to je Gordana Kapor. Kako je ona također iz osobnih razloga mandat stavila u mirovanje, u Vijeću će biti Aleksandra Mijić koja je bila sljedeća na listi.

Također će do zamjene doći s liste SDP-a, gdje je mandat u mirovanje stavio Marko Katanović, a njega će u Vijeću zamijeniti Antonio Sirovec. Osim promjena u sastavu Vijeća, ako vijećnici potvrde glasanjem, do promjene će doći i u Nadzornom odboru trgovačkog društva Vodne usluge d.o.o. Križevci gdje će razriješen dužnosti biti Ivan Šafran, a novoizabrani član Nadzornog odbora trebao bi postati Mato Devčić.

Kako neslužbeno doznajemo, konačno je i službeno definirana oporbena vlast u kojoj će biti Nezavisna lista Ivana Majdaka i HDS predvođen Ivicom Švageljom koji su oformili i klub vijećnika. Konkretno, to znači kako bi se na ovoj sjednici konačno moglo popuniti još uvijek prazno mjesto drugog dopredsjednika Gradskog vijeća o čemu se razgovaralo još na konstituirajućoj sjednici, a onda to pitanje nije raspravljeno na prošloj sjednici.

Podsjetimo, na konstituirajućoj sjednici za predsjednika Vijeća s devet glasova za i pet protiv izabran je Igor Frbežar, a za jednog potpredsjednika Mato Devčić. Prijedlog za drugog potpredsjednika bio je Marko Katanović koji se zahvalio na prijedlogu. Rekao je tada kako ga je prijedlog iznenadio i da se treba konzultirati sa stranačkim tijelima prije odluke, a onda je vijećnik Ivan Majdak rekao kako prema statutu jedan potpredsjednik treba biti iz oporbe, drugi iz većine.

–Izbor predsjednika je potpuno u redu. Najviše mandata osvojila je lista Marija Rajna i oni trebaju sastaviti većinu. Po Statutu grada, jednoga potpredsjednika daje oporba, a jednoga vladajuća većina. Dosad nas nitko nije pozvao, barem mene ne, na sastanak ili dogovor oko kompletnog vodstva Grada Križevaca. Prema tome, molio bih da mi se kaže koji su vijećnici i koje će opcije činiti većinu. Za nas kažem da smo u oporbi. Zanima me tko nije u vladajućoj većini da bi oporba dala prijedlog, kao što je demokratski standard, svog potpredsjednika Vijeća – rekao je tada Majdak.

Ipak, tada još nije bilo nikakvih sporazuma te nije bila definirana većina, ni oporba i na kraju svega je mjesto ostalo prazno. Sada je jasno kako će oporbu činiti HDS i lista Ivana Majdaka koji zajedno imaju pet mandata, a kako doznajemo, prošli su tjedan uputili zahtjev da potpredsjedničko mjesto zauzme Ivica Švagelj, a hoće li to Vijeće potvrditi, vidjet ćemo u ponedjeljak.

Foto: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI