Konstantnu bol u stopalima treba shvatiti ozbiljno

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stopala su oslonac cijelog tijela. To je biološka struktura koja se koristi u kretanju, služi tijelu kao spona prema okolini omogućujući mu ostvarivanje i održavanje uspravnog stava i hoda. Stopalo cijelim donjim dijelom nosi težinu tijela. Genetska stanja utječu na oblik i funkciju stopala, a oblikovanje stopala stalan je proces i mijenja se tijekom cijelog života.

Zbog svoje funkcije i položaja stopala su izložena brojnim i raznolikim ozljedama, oštećenjima, upalama i deformacijama. Najčešće su to: spušteni svodovi i ravna stopala, hallux valgus ili čukalj, metatarzalgija, bolna peta, upale i ozljede Ahilove tetive, ozljede i bolovi u nožnom zlobu, upala tetiva i burzi nastalih prenaprezanjem. Spušteni svodovi i ravna stopala najčešće su promjene na stopalima. Na pojavu tih deformiteta utječe nasljeđe, ali i debljina ili prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, nepravilna aktivnost i neodgovarajuća obuća.

Ravna stopala znače da je spušten ili izostaje svod stopala kada osoba stoji ili sjedi, za razliku od spuštenih svodova, kada je svod prisutan u sjedećem položaju, a gubi se pod opterećenjem u stojećem položaju. Svodovi stopala u pravilu popuštaju postupno.

Osobe s ravnim stopalima i spuštenim svodovima imaju otežano hodanje i stajanje, brže se umaraju, tuže se na bolove u nogama, a katkad i u koljenima, kukovima i križima.

Hodanje po neravnom terenu opterećuje jednako sve mišiće stopala, jača noge i pomaže u uspostavljanju dinamičke ravnoteže, a hodanje po tvrdoj podlozi ili asfaltu zamara uvijek iste mišiće pa mišići i svodovi popuštaju. Stajaća radna mjesta otežavaju normalnu cirkulaciju krvi u nogama i oslabljuju funkciju mišića zbog slabije cirkulacije. U slučaju nerazmjera između snage mišića stopala i opterećenja, mišići počinju popuštati, što remeti položaj kostiju.

Mišići pojačanim radom pokušavaju održati stanje, a posljedica toga je umor i osjećaj težine u nogama. Pomicanje kostiju dovodi zglobove u nepravilan položaj pa nastaju bolne upale zglobova i ograničenje kretanja. Kako bi se spriječile komplikacije u starijoj životnoj dobi, o stopalima se treba brinuti cijeli život. To se postiže nošenjem anatomskih ili ortopedskih uložaka koji kod djece radi korekcije, a kod odraslih je njihova uloga pasivna i služi za rasterećenje i potporu stopala.

Kako bi se spriječio napredak deformiteta i postigla korekcija, prijeko je potrebno izvoditi vježbe za cirkulaciju i jačanje mišića stopala koji održavaju fiziološke svodove stopala. Preporučuje se tjelesna aktivnost, prije svega plivanje i korekcija lošeg držanja. Pravilno izvedene vježbe daju dobre rezultate. Ravna stopala su posljedica uspravnog stava, načina života i ljudskog rada. Riječ je o estetskoj mani koja može uzrokovati teške poremećaje statike tijela i na kraju invalidnost. Liječenje bolova u nožnom zglobu i stopalu treba započeti što prije, čim se pojave prvi znaci bolesti.

Cilj liječenja je ublažiti boli, kontrolirati upalu, pospješiti cijeljenja, kontrolirati svakodnevne i radne aktivnosti. Fizikalna terapija smanjuje bol, upalu, pospješuje cijeljenje pomoću elektroterapije, ultrazvuka, lasera, magnetoterapije. Manualna terapija uspostavlja funkciju zglobova stopala i poveća opseg pokreta te potpomaže učinak fizikalne terapije i provođenje vježbi. Vježbe snaženja jačaju oslabljene i preslabe mišiće, a za skraćene mišiće preporučaju se vježbe istezanja. Potrebno je tražiti i korigirati moguće uzroke bolova u stopalima. Edukacija o pravilnom ponašanju i izboru obuće sprečava tegobe.

Savjeti za zdrava stopala: svakodnevno njegovati stopala, medicinskim vježbama jačati mišiće stopala, provoditi ih svakodnevno, održavati umjerenu tjelesnu težinu, odmor provoditi u laganim šetnjama, plivanju i vožnji bicikla, izbjegavati dugotrajno stajanje, hodati u prostranoj i stabilnoj obući s niskom potpeticama i čvrstim i elastičnim potplatom, anatomske uloške nositi kod promjene svodova stopala te potražiti savjet liječnika kada imate bolove u stopalima.

Savjeti za pravilan izbor obuće: prsti moraju imati dovoljno mjesta, potpetica treba biti od 3 do 4cm, čvrsta i stabilna, potplat treba biti čvrst i elastičan da ublaži dokorak, treba nositi individualno rađene anatomske uloške. Materijali trebaju biti prirodni da stopalo može “disati”, a cipele treba kupovati poslijepodne jer su stopala ujutro manja i otiču tijekom dana. Pri kupnji treba isprobati obje cipele. Veličina noge, a osobito širina, mijenja se tijekom godina, tako da tijesne cipele treba proširiti kod postolara ili pokloniti, savjetuje fizijatrica Blaženka Nekić na portalu najdoktor.com. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Eurojackpot 5+0 pogođen u Ludbregu

U 44. kolu igre Eurojackpot dobitak od 370.460,46 kuna osvojen je u Ludbregu. Listić je uplaćen na prodajnom mjestu Hrvatske lutrije. Ovakvih 5+0 dobitaka bilo

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI