KONSTRUKCIJA MU PALA NA GLAVU Tvrtka radniku mora platiti 200.000 kuna odštete i rentu do mirovine

Prilikom postavljanja radnog stroja za lijepljenje drvenih elemenata, željezna konstrukcija pala je na glavu Vlade Markuša koji je u đurđevačkoj tvrtki Haas dom radio kao električar


Autor: podravski.hr — 16.06.2013. / 23:34 Aktualno

ĐURĐEVAC – Vlado Markuš iz đurđevačkog prigradskog naselja Budrovac tužio je đurđevačku tvrtku Haas dom zbog ozljede na radu, a prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici, tvrtka mu mora isplatiti odštetu od 46 tisuća kuna s pripadajućom kamatom.
Haas dom Vladi Markušu mora isplatiti i odštetu za izgubljenu zaradu od 60 tisuća kuna s pripadajućom kamatom te mu svaki mjesec do 65. godine života na ime rente isplaćivati 1384 kune. Za troškove sudskog spora tvrtka Haas dom treba izdvojiti 64 tisuće kuna s pripadajućom kamatom. Ukupno s kamatama, i to bez rente, Haas bivšem radniku mora platiti oko 200.000 kuna.
Prije pet godina, u veljači 2008. godine, prilikom postavljanja radnog stroja za lijepljenje drvenih elemenata, željezna konstrukcija pala je na glavu i vrat Vlade Markuša koji je u tvrtki Haas dom bio zaposlen kao električar. U nesreći je Vlado Markuš zadobio teške ozljede te je morao otići u invalidsku mirovinu.
Tvrtka Haas dom nije htjela preuzeti odgovornost za ozljedu na radu pa je slučaj završio na sudu, a tijekom sudskog procesa Vlado Markuš uspio je dokazati da se nesreća nije dogodila isključivo zbog njegove pogreške i nepažnje.
Na temelju iskaza saslušanih svjedoka i mišljenja sudskog vještaka sud je utvrdio da Vlado Markuš ni u kom slučaju nije mogao utjecati na nesreću.
Poslovođa servisa Haas doma bio je dužan pripremiti i organizirati radove postavljanja stroja, a on nije pripremio radni postupak niti ga je nadzirao. Tvrtka Haas dom pokušale se izvući tvrdnjom da je Vlado Markuš morao nositi zaštitnu kacigu koja bi možda ublažila ozljede.
No, poslovođa servisa u svom je iskazu potvrdio da Vlado nije trebao nositi zaštitnu kacigu jer ona nije predviđena za obavljanje poslova kao što je postavljanje stroja. Kako je riječ o nepravomoćnoj presudi, konačan pravorijek o tom višegodišnjem slučaju dat će sud višeg stupnja.