Konzervatori zabranili radove u središtu Križevaca, razlog – obične gredice!

Podravski list profile

Privremeno zaustavljanje radova na Strossmayerovu trgu uzburkalo je političke duhove i rasplamsalo uobičajeni rat na relaciji oporbeni HDS – vladajuća nezavisna lista, odnosno, bivši gradonačelnik Branko Hrg vs. aktualni Mario Rajn.

Fakti govore da je konzervator iz bjelovarskog odjela usmeno zaustavio uređenje gredica, odnosno njihovo podizanje na visinu od dvadesetak centimetara, a u gradskoj upravi kažu kako još nisu dobili rješenje u kojem bi to zaustavljanje bilo obrazloženo. Vjerojatno se radi o tome da su radovi na Strossmayerovu trgu, kao zaštićenom kulturnom dobru, zaustavljeni jer su krenuli bez konzultacije s konzervatorima.
Na to je reagirao HDS objavom na svojim Facebook stranicama.

– Tko je bez dozvole, bez odobrenja konzervatora, bez javnog natječaja, bez osiguranih financijskih sredstava u proračunu, raskopao Strossmayerov trg? Na temelju čega su radovi naručeni, usmeno ili nekim dokumentom? Po našim saznanjima, radovi su zaustavljeni od strane konzervatora. Koliko će to koštati i na čiji račun? Ostaje nejasno radi li se o samovolji ili neznanju, stoga tražimo da to plati onaj tko je naručio, osobno – piše u toj objavi.

Reagirao je i Hrg, također na Facebooku.
– Pitao sam danas na sastanku s ministricom kulture i dobio odgovor od konzervatora da su radovi zaustavljeni jer se radilo bez dozvola i sve će se morati vratiti u prvobitno stanje. Hoće li onaj tko je naručio radove bez dozvole i bez natječaja iz vlastitog džepa platiti taj trošak i koliko će to koštati? – napisao je Hrg i dometnuo kako smatra da su povišene gradice opasne po djecu koja se igraju na trgu.

Rajn je uzvratio priopćenjem medijima.
– Radovi nisu ništa drugo nego ispravljanje pogrešaka vladajućih prije desetak godina, a sada oporbe koja proziva. Kao što smo svi mogli primijetiti, u tim vrtovima je rijetko cvalo cvijeće, a glavni razlog su neadekvatno izvedeni radovi. Količina zemlje bila je premala da bi se moglo uzgajati kvalitetno bilje, što će se ovim zahvatom ispraviti. Istina je da je konzervatorski odjel Bjelovar privremeno zaustavio radove i traži očitovanje projektantice trgova. Stupili smo u kontakt s projektanticom i vjerujem da ćemo uskoro imati njezino mišljenje i nastaviti radove – poručio je gradonačelnik.

Na naš upit gradskoj upravi je li prije početka radova konzultirala konzervatore, dobili smo odgovor: – S obzirom na to da je bila riječ o radovima koji su se odnosili samo na uređenje, a ne izmjenu izgleda trga, smatrali smo da nema potrebe. Na pitanje, pak, je li bilo potrebno ishoditi građevinsku dozvolu kazali su da nije jer se radi samo o uređenju gredica.

Gradsku upravu pitali smo i smatra li da je učinila kakav propust u vezi s radovima na Strossmayerovu trgu.
– Cilj gradske uprave bio je zazeleniti trg kroz sadnju bilja, s obzirom na to da do sada zbog premale količine zemlje bilje jednostavno nije uspijevalo, a trg praktički nije imao zelenila – glasio je odgovor.

U svakom slučaju, sada se očekuje da arhitektica Irena Jurin, koja je vodila tim što je izradio projekt uređenja Nemčićeva i Strossmayerova trga, izađe na teren skupa s konzervatorima te dade pravorijek o tome je li se smjelo bez pitanja zadirati u gredice.
– Upoznata sam sa situacijom, razgovarala sam s konzervatorima i vidjela sam fotografije radova, no u ovome trenutku, prije izlaska na teren, ne bih željela prejudicirati mišljenje. U svakom slučaju, do rješenja valja doći u konsenzusu projektanata, konzervatora i investitora – kazala je ona.

Dometnula je kako je svjesna političke dimenzije cijelog slučaja te ustvrdila kako se ne misli miješati u politiku budući da se radi isključivo o stručnom pitanju.

Nes(p)retno preuređenje gredica na Strossmayerovu trgu dobiva zanimljiv prosede kad se zna da je protiv tog „Hrgovog“ projekta prije desetak godina snažno ustala udruga P.O.I.N.T. inicijativom „Ne križaj Križevce“, kritizirajući projekt kao rušilački prema tradiciji, a čak je izdala istoimenu knjigu s dokumentacijom o njihovoj borbi protiv takvog preuređenja trgova, koje je ipak dovršeno u ljeto 2009. godine.

Gradonačelnik Mario Rajn od siječnja 2009. godine član je upravnog odbora udruge P.O.I.N.T., a od 2013. godine i njezin predsjednik, što će reći da je vjerojatno bio dobro upućen u kontroverze u vezi s „Hrgovim“ projektom. Čini se da sada, kao što je i sam kazao, s pozicije vlasti „ispravlja pogreške vladajućih prije desetak godina“, ali se isto tako čini da je u tome došlo do proceduralne pogreške u koracima.


FOTO: NIKOLA WOLF

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti