KOOPTIRAN Drugi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza postao član važnog HDZ-ova tijela

Markulinovo poslovanje s odlagalištem otpada Piškornica predmet je policijskih izvida


Autor: podravski.hr — 25.04.2018. / 9:43 Aktualno

Robert Markulin, HDZ-ov nogometni dužnosnik, poslovno je surađivao s Piškornicom

Drugi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza i kontroverzni poduzetnik Robert Markulin te članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina postali su novi članovi Gradskog odbora HDZ-a u Koprivnici.
Odlučio je to šef koprivničkog HDZ-a Goran Kovačić, također Podravkin menadžer, i on je prijedlog za kooptiranje novih članova važnog stranačkog tijela koje donosi ključne odluke poslao u uobičajenu proceduru. Osim Markulina i Šapine, odlučeno je da se u gradski odbor HDZ-a kooptiraju i dožupan Ratimir Ljubić te Belupov menadžer Franjo Marković.
Markulin je, inače, čelnik HDZ-ove županijske zajednice poduzetnika, a zadnjih mjeseci došao je u fokus javnosti jer krim-policija po nalogu Županijskog državnog odvjetništva obavlja izvide o poslovnim odnosima njegova poduzeća Mark-Rob i odlagališta otpada Piškornica. Provjerava se zakonitost tog odnosa s obzirom na to da je Markulinovo poduzeće zemlju i šljunak za zatrpavanje smetlišta javnom poduzeću isporučivalo bez javnog natječaja, navodno uz više nego ‘pristojnu’ proviziju.
Ljiljana Šapina ušla je u najviše koprivničko stranačko tijelo nakon što je iz HDZ-ove kvote imenovana u upravu Podravke, a dožupan Ljubić nova je snaga te stranke s obzirom da se tek nedavno učlanio. Najveća je nepoznanica Belupov menadžer Marković koji nije bio posebno stranački angažiran, niti se u javnosti znalo da je član HDZ-a. No, svi novi kooptirani članovi slove za kadrove bliske saborskom zastupniku HDZ-a Damiru Felaku, koji – javna je tajna – iz sjene upravlja koprivničkom organizacijom.
Pojedine osobe bliske koprivničkom HDZ-u kazale su nam proteklih dana kako Gradski odbor muku muči s višemjesečnim sakupljanjem kvoruma te kako su organizaciji zbog toga prijetili prijevremeni izbori. Navodno je šef koprivničkog HDZ-a Goran Kovačić morao reagirati vatrogasnom mjerom i promptno proširiti Odbor za još četiri člana.
– Kriva informacija. Po Statutu može se kooptirati onoliko kandidata čiji broj odgovara četvrtini ukupnog broja članova Odbora. To smo i učinili, predložili Predsjedništvu, a ono poslalo prijedloge na glasanje Gradskom odboru – tvrdi Kovačić koji navodi kako nije održana samo jedna sjednica zbog nedostatka kvoruma i to su se pojedinci ispričali obvezama.
– Postoji grupica od četiri, pet članova koji su očito nezadovoljni, ne znam čime i koji ne dolaze na sjednice. No, to je manjina od 20-ak članova – domeće on.
Pojedini članovi, kazuje nam jedan HDZ-ovac, izbjegavaju sastanke jer se ne slažu s određenim stavovima i odlukama gradskog vodstva, a sve je navodno kulminiralo posljednjim prihvaćanjem zamolbe Zdravka Dimača za ponovnim učlanjenjem u HDZ i amnestijom njegovih navodnih ‘grijeha’ iz prošlosti koji su i doveli do trenutnog isključenja 2006. godine.
Njegov menadžerski kolega blizak vrhu stranke to je i potvrdio te dodao kako su se pojedini članovi posvetili karijeri mimo politike, dok se sve više može čuti i da je jedan od razloga nezadovoljstva nejasna stranačka agenda i politička letargija, kako u pripremama za sljedeće lokalne izbore, tako i pasivnost kao oporbe u Gradskom vijeću Koprivnice.
Čanovi Gradskog odbora HDZ-a, među ostalim, su poznati Podravkini i Belupovi rukovoditelji Ernest Forjan, Marijan Lisjak, Stanislav Biondić i Mario Vrbanić, saborski zastupnik Felak te odvjetnici Krešimir Papac i Marko Mioč. (rm, ib)
FOTO: NIKOLA WOLF