Koprivnica dobila svoje prvo kraft pivo. Zove se Kavorka, a odabir baš tog imena mogao bi vas iznenaditi

Autor Kavorke je Dean Posnjak, vlasnik pivovare Krigl, koji je u njegovo „kuhanje“ uložio svu ušteđevinu i energiju


Autor: podravski.hr — 15.06.2018. / 10:58 Stil

Dean Posnjak sa svojim pivom

Koprivnica je dobila svoje prvo craft pivo. Ime mu je Kavorka, autor joj je Dean Posnjak, vlasnik pivovare Krigl, koji je u njegovo „kuhanje“ uložio svu svoju ušteđevinu i energiju, a prvi rezultati su odlični. U mjesec i nešto dana u desetak koprivničkih kafića popilo se oko 1500 litara Kavorke, a počela je distribucija u Đurđevac, Ludbreg, Varaždin i Zagreb.
Kavorka je vrsta american pale ale, izrazitog voćnog, citrusnog okusa koji mu daju tri vrste hmelja, blage naravi i lagana za pijenje.
– Priča je počela 2015. godine, kad sam želio otvoriti pivovaru u našoj poduzetničkoj zoni, ali iz financijskih razloga to nisam uspio. Bratić Danijel Pintarić i ja u međuvremenu smo kuhali kućna piva i nakon što smo otkrili recept koji nas je zadovoljio, odlučio sam krenuti u unajmljenom pogonu u Varaždinu i tako se rodila Kavorka – pripovijeda Posnjak.
Ime je dobila po zgodi iz serije Seinfeld, čiji je on veliki poklonik. Kavorka označava fatalnu privlačnost, kakvu od lansiranja koprivnički craft već izaziva u pivopija.
Posnjaku je zasad pivarstvo sporedna djelatnost budući da ima radno mjesto, no nagodinu planira otvoriti pogon u Koprivnici. Trenutačno je pivovara Krigl ušla u crowfunding kampanju putem platforme Indiegogo jer želi prikupiti novac za bačve i točionike, kako bi se Kavorka ponudila i u točenoj varijanti.
– U proizvodnji koristimo bavarske sladove i slovenske hmeljeve, koji su američkog porijekla. Razveselilo nas je kad je poznati gastronovinar i pivarski somelijer Domagoj Jakopović Ribafish ocijenio naše pivo odličnim – veli Posnjak.
Pivovara Krigl za nekoliko tjedana izbacit će svoju drugu marku piva, vrste lager, a u planu je i treća marka najesen, težeg, robusnijeg piva. U Đurđevcu već postoji varijanta Kavorke nazvana Picasso, u čast izložbe na kojoj su i djela velikog slikara.
– Craft pivo proizvod je dodatne vrijednosti, koji obogaćuje našu gastronomsku i turističku ponudu, čineći našu zemlju atraktivnijom destinacijom. U temeljima zanatskog pivarstva je ljubav prema dobrom pivu, a profit je u drugome planu. I, svakako, pivo se proizvodi na tradicionalan način, od ječma, hmelja, kvasca i vode – kaže Posnjak.
Svi koji žele podržati razvoj prvog koprivničkog crafta, to mogu učiniti na platformi Indiegogo, a informacije mogu pronaći na Facebook stranici pivovare Krigl. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK