Koprivnica dobiva novu i mladu pedijatricu – zasad uskaču liječnici iz drugih gradova

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nedostatak pedijatara u Domovima zdravlja Koprivničko-križevačke županije aktualna je tema već neko vrijeme. Roditelji se žale što im djecu svaki put pregledava drugi liječnik koji zapravo uopće ne zna što je s djetetom niti kako se njegovo stanje razvija, a nikome nije jasno zašto se po tom pitanju ništa ne poduzima.

Nakon odlaska pedijatra dr. Ahmeda Hassana Chouehnea u mirovinu, Dom zdravlja Koprivnica ostao je bez stalnog pedijatra te ga je tada mijenjao 81-godišnji liječnik Berislav Čabrić koji sada odrađuje četverosatnu smjenu u Đurđevcu.

– Istina je da nemamo stalnog pedijatra, no u koprivnički Dom zdravlja svaki dan u tjednu dolaze zamjene i to su sve subspecijalizanti na koje još nisam dobila nikakav prigovor. Mislim da je što se tiče pedijatrije Dom zdravlja zbrinut – rekla nam je ravnateljica dr. Marija Krajina.

– Mi već godinama raspisujemo natječaje na koje se nitko ne javlja. Naprosto nitko ne želi raditi u Domu zdravlja, već odlaze uglavnom u bolnicu. Zvali smo čak i pedijatre s odjela koprivničke Pedijatrije da nam uskoče, međutim odbili su nas jer su previše zaposleni i imaju brojna dežurstva. Sličan problem imamo i s liječnicima obiteljske medicine. Mladi liječnici naprosto to ne žele raditi – razjasnila je problem doktorica Krajina.

U koprivničkom Domu zdravlja svakodnevno je otvorena ambulanta s pet pedijatara iz Čakovca, u Đurđevcu četverosatnu smjenu odrađuje liječnik iz Bjelovara, a u Križevce dolaze dvije liječnice pedijatrije također iz Bjelovara.

Hoće li se situacija promijeniti i hoće li Dom zdravlja konačno dobiti svog stalnog pedijatra ostaje vidjeti, a kako nam je rečeno iz ravnateljstva Doma zdravlja, natječaji se stalno raspisuju, a zašto se na njih nitko ne javlja, odgovor bi vjerojatno trebalo potražiti kod mladih liječnika.

Marija Krajina

– Imali smo pedijatricu koja je otišla na porodiljni i uskoro bi trebala završiti svoju specijalizaciju, a mogućnost njenog polaganja ispita trenutno vjerojatno ovisi o ovoj situaciji s koronavirusom, no nadamo se da će se to uskoro riješiti te da će ona doći i preuzeti ambulantu u koprivničkom Domu zdravlja – zaključila je doktorica Krajina.

Sličan problem pojavio se i u ludbreškom Domu zdravlja, no ravnatelj varaždinskog Doma zdravlja Renato Podbojec pojasnio nam je kako se tri liječnice trenutno nalaze na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije koja traje pet godina te da je osigurana adekvatna zamjena.

– Moram spomenuti da se još sedmero liječnika nalazi na specijalizaciji iz obiteljske medicine, tri iz ginekologije i jedan iz kliničke radiologije. Dok spomenute liječnice ne završe specijalizaciju i ne vrate se u Dom zdravlja da počnu odrađivati te poslove, ravnateljstvo Doma zdravlja osiguralo je zdravstvenu skrb pacijentima ludbreške ambulante na način da u pedijatriji Ludbreg pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu pružaju specijalisti pedijatrije zaposlenici Županijske bolnice Čakovec na čelu sa njihovim voditeljem dr. Dejanom Balažinom. Moramo spomenuti da su svi liječnici, zaposlenici Županijske bolnice Čakovec koji rade u Ludbregu, osim završene temeljne specijalizacije iz pedijatrije, ujedno i subspecijalisti, čime je razina zdravstvene usluge podignuta na višu razinu – pojasnio nam je stanje u ludbreškom Domu zdravlja ravnatelj Renato Podbojec.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI