Koprivnica: Iduće godine trebali bismo imati dežurnog stomatologa

Boli vas zub, tablete ne pomažu, vikend je. Živite li u Koprivnici onda nemate sreću, jer dežurnog stomatologa ovdje nema. Bude li bol stvarno neizdrživa, možete eventualno doći na hitnu, dobiti lijek, a potom i poslušati savjet liječnika što vam je dalje činiti.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Jedina vam je nada da nazovete dežurstvo u „susjednom“ nam Varaždinu ili nešto udaljenijem Zagrebu i tamo pokušate dogovoriti pregled – budete li imali sreću i dovoljno novca jer bi vas njihov „tretman“, ovisno o problemu, mogao koštati i četveroznamenkasto. Dežuran stomatolog u gradovima poput Koprivnice, doznajemo, zdravstveni je nadstandard i provediv jedino ako ga osiguraju mjerodavni Domovi zdravlja uz pomoć jedinica lokalne ili regionalne samouprave, u ovom slučaju Koprivnice ili naše Županije.

No, kako doznajemo, upravo to bi trebalo biti u planu našeg županijskog Doma zdravlja. Ovo pitanje ponovno je postavljeno na prošloj sjednici Skupštine Koprivničko-križevačke županije, a postavio ga je HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan.

Ernest Forjan

– Meni je danas nezamislivo da netko u Koprivnici, koga boli zub, baš u nedjelju mora potezati do Zagreba, ima li sreću da ga prime, pa onda i platiti po 1000, 1500 kuna tu uslugu – ističe Forjan koji je pitanje postavio i na Županijskoj, ali ranije i na jednoj od sjednica Gradskog vijeća.

-Dobio sam odgovor od gradonačelnika kako to moraju dogovoriti sa Županijom, a sada mi je župan Darko Koren odgovorio kako zna za taj problem i da će u sljedećem razdoblju pokušati pronaći model kako bi i naša županija imala taj nadstandard. Naravno, s obzirom na to da je Koprivnica sjedište županije, to bi se trebalo dogovoriti kroz ovdašnji Dom zdravlja – navodi Forjan.

Kako doznajemo, jedna je stomatologinja u Koprivnici svojevremeno nudila usluge privatnih pregleda vikendom, no trenutno više ne jer ljudi nisu shvaćali da takav pregled koji ne ide preko HZZO-a moraju platiti.

– Mi stomatolozi nemamo ništa protiv uvođenja dežurstva, čak je svojevremeno bila i anketa i velik broj nas bio je za – ističe Danijela Glavosek, poznata podravska stomatologinja i dodaje da smo nažalost premalo središte da bi ova usluga bila dio zdravstvenog standarda. 

U Bjelovaru je, recimo, jedna privatna liječnica, stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić ove godine odlučila nuditi ove usluge, ali isključivo kroz privatnu praksu. Medijima je rekla da ne voli odbijati pacijente pa je uvela dežurstva, a usluge joj se kreću od 150 do 300 kuna, ovisno o razlogu dolaska. Radi se, ponavlja, o minimalnim cijenama, a zarada joj nije bila cilj.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI