Koprivnica: Izveo kćer na sladoled, dobio četiri mjeseca zatvora!

Muškarac s područja Podravine presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim i osuđen na četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora zato što je ‘oteo’ svoju maloljetnu kćer iz Dječjeg doma u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

Ova je priča objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako se navodi u presudi, otac je 4. lipnja 2019. godine oko 17.00 sati, bez znanja i dopuštenja djelatnika Dječjeg doma i udomitelja kod kojih je kći bila privremeno smještena, izveo je iz zgrade Dječjeg doma, družio se s njom i na kraju je odveo roditeljima bivše supruge. Policijski su službenici maloljetno dijete pronašli u večernjim satima istog dana u njihovu stanu. Otac je nakon toga kazneno prijavljen, protiv njega su koprivnički tužitelji podignuli optužnicu, a Općinski sud u Koprivnici nedavno je protiv oca donio nepravomoćnu presudu na koju se ima pravo žaliti.

Dijete mu oduzeto

Kako piše u presudi, osuđeni otac znao je da mu je sudskim rješenjem oduzeto pravo na stanovanje s djetetom i da se osobni odnosi s djetetom obavljaju prema presudi i kućnom redu Dječjeg doma u službenim prostorijama te da je rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb dijete privremeno smješteno u udomiteljsku obitelj. Na suđenju je okrivljeni otac priznao kazneno djelo za koje je optužen i objasnio razloge zašto je to učinio.

– Moja kći tada je bila u domu, a udomitelji su mi rekli da želi ići na more. Jednostavno sam je izveo iz doma. Do sedam sati bio sam s djetetom, bili smo u lunaparku, parkićima i na sladoledu. Cijelo to vrijeme zvali su me roditelji bivše supruge. Na kraju sam im se javio i obavijestio ih kako ću dovesti dijete ispred zgrade. Oni su sišli, a tamo su me čekali i djelatnici policije – kazao je osuđeni otac svoju priču. Priznao je i da je znao kako je dijete prema odluci suda smio viđati ponedjeljkom i srijedom, no to zbog posla nije mogao pa je dijete otišao vidjeti u utorak. Kasnije je određen novi način viđanja djeteta, no on je u tome bio onemogućen zato što je bio na izdržavanju zatvorske kazne. Naveo je kako je i prije bio u posjetu djetetu u Nazorovoj ulici i da su ti posjeti prošli uredno.

Nije bilo portira

– Bojao sam se da mi socijal ne uzme kćer. Išao sam u posjet djetetu, vidio sam da nema portira i s njom sam išetao iz zgrade. Dobro sam upoznat s rješenjem suda i Centra za socijalnu skrb vezano uz stanovanje svojeg djeteta. Pogriješio sam i žao mi je zbog toga – kazao je na prvom ispitivanju kod državnog odvjetnika tijekom istrage okrivljeni otac.

Tijekom postupka otkriveno je kako je kći s ocem smjela biti ponedjeljkom i srijedom u trajanju od samo dva sata i to u prostorijama Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj. U obrazloženju presude sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić navela je kako je okrivljeni otac bio svjestan na koji način smije kontaktirati sa svojim maloljetnim djetetom, a da za njegovo oslobađanje od kaznenopravne odgovornosti nije bitna ni činjenica da ju je istog dana svojevoljno vratio djedu i baki, već da je kriv isključivo zato što je kćer iz Doma odveo bez odobrenja doma i udomitelja. Kao olakotnu okolnost sud mu je uvažio priznanje i iskazano žaljenje, a kao otegotnu činjenicu da je do sada višestruko osuđivan, istina ne za isto kazneno djelo, već za krivotvorenje isprave i tešku krađu. Na sudu je priznao kako se uskoro mora javiti na izdržavanje pet i pol godišnje kazne zatvora. Ako presuda bude proglašena pravomoćnom, ta će mu kazna biti podebljana za još četiri mjeseca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI