Koprivnica je i grad kuglanja: Podravka s Marijom Zver opet napada hrvatski vrh

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kuglačice Podravke više se ne bore za opstanak, nego za vrh Prve hrvatske lige.

– Ove sezone malo smo pomladili ekipu, a doveli smo i Mariju Zver koja je provjereno ime u hrvatskom kuglanju. Rezultati su vidljivi, trenutačno smo među prve četiri ekipe i cilj nam je ostati tu do kraja, a pokušat ćemo napasti i treće mjesto. Mislim da imamo realne šanse i za to – kaže Željko Mikulić, predsjednik Športskog kuglačkog kluba Podravka pod čijim je vodstvom započeo uspon jednog od najuspješnijih koprivničkih sportskih kolektiva.

Kuglačice Podravke

Unutar ekipe uspostavljeni su novi odnosi, cure su postale prava klapa.

– Odlična su ekipa, nema više ‘ja igram, ja ne igram’, sve su dio ekipe i to je važno. Iako u sastavu imamo i nekoliko fenomenalnih pojedinki, nitko se ne izdvaja, sve su zajedno i u pobjedi i u porazu. Mislim da je to put kojim moramo nastaviti. Vidjet ćemo dokle ćemo stići, ali naša je želja ponovni izlazak u Europu.

U klubu su zadovoljni radom trenerice Ljiljane Picer, a fokus je na školi kuglanja.

– U školi imamo dosta prostora za napredak. Problem je u tome što nam je teško zadržati mlađe igračice kad odu na fakultet u Zagreb, Rijeku ili Osijek, teško se nakon toga vraćaju na staze. Moramo više poraditi na domaćim curama, iz Koprivnice, mislim da ih ima ovdje. Recimo, Koprivničanka Valentina Gal najbolja je igračica Admirala, ali ona tamo ima uvjete kakve joj mi ne možemo ponuditi – rekao je Mikulić.

Za Podravku je značajan bio povratak Željke Orehovec nakon što je riješila zdravstvene probleme, no ključan je bio dolazak Marije Zver koja je 2005. napustila Koprivnicu. Nastupala je u međuvremenu za Istru, Ogulin i riječku Mlaku posljednjih 10 godina. Čak 17 godina bila je reprezentativka Hrvatske, a najveći uspjeh joj je ekipni naslov svjetskog prvaka 2015. godine. U domaćim natjecanjima pojedinačno je triput bila prvakinja Hrvatske, šest puta u parovima, a ekipno 10 puta, od toga pet puta s Podravkom i pet puta s Mlakom.

Marija Zver

S Podravkom je bila druga na Europokalu, druga i treća u Ligi prvakinja, dok je s Mlakom osvojila drugo mjesto u Svjetskom kupu te triput treće mjesto. Pet puta bila je i u finalu Lige prvakinja, u kojoj je osvajala drugo i treće mjesto. Tu je i niz drugih medalja i uspjeha, kao i individualnih priznanja. U više navrata Marija je bila proglašena za najbolju sportašicu Koprivnice i županije, a nositeljica je najvećeg državnog odlikovanja, Reda hrvatskog pletera kojim ju je odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić za promidžbu i ugled Hrvatske u svijetu.

– Mislim da sam svojim zalaganjem, voljom, željom, kvalitetom, ali i velikim odricanjem postigla puno u tako malom sportu kuglanju. I to profesionalnim pristupom, a amaterskim nagrađivanjem u financijskom smislu, jer tu nema velikih novčanih nagrada kao u drugim sportovima, već se sve svodi na stipendije i državne nagrade za osvojena prva mjesta na Svjetskim prvenstvima – objasnila nam je Marija Zver.

Ispunila je sve svoje sportske ambicije, a njen povratak puno je značio Podravki.

– Zasad nam dobro ide i nadam se da na kraju možemo biti i treće ako nam se sve dobro poklopi. Ovih godina Podravka se borila za ostanak u ligi, pa smatram da su ovi naši rezultati velik uspjeh. I Željka Orehovec više se aktivirala, tako da nastojimo opet oformiti jednu ekipu koja bi bila u samom vrhu hrvatskog kuglanja.

Kaže da je zapravo cijelo vrijeme bila vezana uz Podravku, jer u Koprivnici živi, tu i radi.

– Pratila sam cure dok sam mogla, jedno vrijeme i trenirala zajedno s njima. Dosta nas je povezano, s Ljiljanom sam prije kuglala, sad mi je trenerica. Dobre su cure, samo se trebamo još malo bolje posložiti. Mislim da bismo mogle biti u samom vrhu. Naviknuta sam visoko postavljati ambicije, na sportsku borbu i dobre rezultate, jer u suprotnom ne mogu dati sve od sebe. A to isto onda očekujem i od svojih suigračica.

Pomak je evidentan, ali problemi u kuglanju slični su onima u drugim sportovima.

– Moram priznati da kuglanje generalno dosta stagnira. Gasi se dosta kuglana, sve je manje mladih u kuglanju. Financije su uvijek te zbog kojih dolazi do stagnacije. Mlade je teško privući u kuglanje, više je to obiteljski sport. Kad krenu svi zajedno, u nekim sredinama to odlično funkcionira, a neke jako stagniraju. Nadam se da se Koprivnici to neće dogoditi – zaključila je Marija Zver.

Kuglači Podravke natječu se u Drugoj ligi – sjever. 

– Naš najbolji kuglač Zlatko Betlehem ozlijedio je koljeno prije mjesec i pol i mislim da je za njega sezona izgubljena. Isto tako, nema ih baš puno u momčadi, tako da se iz kola u kolo ‘krpamo’ sa šest-sedam igrača. Svi su nas prekrižili, ali dečki igraju za gušt, osvojili su i neke neočekivane bodove. Uključujemo i mlađe igrače koji dobivaju šansu. Vidjet ćemo što dalje, jer novca za pojačanja definitivno nemamo, moramo iz postojećeg kadra i iz juniora izvući maksimum – kaže Mikulić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI