Koprivnica: Kapaciteti u vrtićima ‘nategnuti’, vrtić u Starigradu nije dovoljan

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnička gradska vlast na ‘slatkim’ je mukama. Čini se kako su kapaciteti za smještaj djece u javne i privatne vrtiće te obrte već dobro nategnuti i kako će morati razmišljati o nekim dodatnim objektima. Čak i unatoč lanjskom otvorenju modernog gradskog vrtića u Starigradu.

Ova tema objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Iako iz Grada navode kako „trenutno prema Gradu nije iskazana potreba roditelja za dodatnim smještajnim kapacitetom djece“, podaci o upisima djece za sljedeću godinu ukazuju na potrebu za novim prostorima. Usto, svrha jest omogućiti djeci, onoj od tri godine i više, pohađanje javnog ili privatnog vrtića, dok bi se obrti i dadilje trebali orijentirati isključivo na one jasličke skupine.

Grad Koprivnica već godinama ulaže mnogo u pomoć vrtićarcima i roditeljima, a kad bi se pogledalo koliko novca godišnje iz gradskog proračuna ode za sve predškolske aktivnosti i potrebe vjerojatno bismo bili u samom državnom vrhu. Koprivnica godišnje ima oko 100 milijuna izvornih prihoda, a za predškolski sektor, plaće, ostale troškove te sufinanciranja odlazi čak 25 milijuna kuna, što je četvrtina prihoda i, kad se gleda ‘sektorski’ – najviše košta proračun.

Upisi su za sljedeću vrtićku godinu gotovi, u privatnim vrtićima manje-više sve se zna, dok će liste za gradsku Tratinčicu i njenih desetak objekata biti poznate negdje početkom lipnja. No iz podataka koje imamo, vidljivo je da su i javni i tri privatna vrtića (Igra, Smiješak i Sv. Josip) imali više zahtjeva od kapaciteta. Za Tratinčicu nam taj broj nije poznat, no ravnateljica Ida Šipek potvrdila je kako je bilo više zahtjeva od mogućnosti. U Igru koja ima jaslice i vrtić htjelo se upisati 103 mališana, a bilo je mjesta samo za 26. U Smiješku je, pak, upisano 22, a mjesta nije bilo za njih 54. Višak zahtjeva imao je i vrtić Sv. Josipa. Sveukupno, na području grada u četiri vrtića i 11 obrta iduće godine trebalo bi vrtić pohađati 1155 mališana, što je na istoj razini kao i ove godine.

– Unatoč našem povećanju kapaciteta za tri skupine u Starigradu, i ove godine je pristiglo više zamolbi od broja raspoloživog kapaciteta. Djeca vrtićkog uzrasta s područja grada sva će moći biti smještena, no nažalost, dosta će djece jasličkog uzrasta ostati bez smještaja u Dječjem vrtiću Tratinčica – rekla je ravnateljica Ida Šipek i dodala kako su dvije najtraženije lokacije Zvjezdica na Lenišću i Tratinčica na Trgu podravskih heroja.

S Gradom, kaže, razgovaraju o potrebama širenja kapaciteta.

– Očito je da se unazad dvije godine rodilo više djece nego prethodnih, što je jako lijepa vijest. Cijelo vrijeme smo u dijalogu i vidim volju i razumijevanje Grada za predškolski odgoj – navodi Šipek.

Zasad je jedino poznato kako je u planu projekt obnove objekta Vjeverica na Vinici vrijednog 625.500 kuna, kao i obnova kuhinje u matičnoj Tratinčici.

Dječji vrtić Igra obavio je postupak upisa djece u matični objekt u Koprivnici te u područne objekte Rasinja, Hlebine, Kloštar Podravski, Peteranec i Sigetec.

– Ostalo je 77 neprimljene djece te su ista uvrštena na listu čekanja dok će njihovi roditelji/skrbnici, prema redoslijedu na listi čekanja, biti obavještavani o eventualno naknadno slobodnim mjestima za prijem djece – ističe Gabrijela Golub, ravnateljica Igre, koja primjećuje veći interes za upis u Područni objekt Rasinja (otvaraju novu skupinu zbog povećanog interesa), ali i u područnim objektima Hlebine, Peteranec, Sigetec i Kloštar Podravski.

Grad Koprivnica subvencionira smještaj za svu djecu s područja grada Koprivnice koja su smještena u vrtićima (gradskim i privatnim) te obrtima za čuvanje djece. Najviše iz proračuna, naravno, ide za Dječji vrtić Tratinčica, gotovo 19 milijuna kuna. Cijena smještaja koju roditelji za djecu plaćaju iznosi od 500 do 600 kuna. Na tu cijenu roditelji, odnosno djeca, mogu ostvariti i  dodatna prava na pomoć kod podmirenja troškova. Jedno od najznačajnijih je dodatnih 50 posto olakšice za svako drugo dijete te potpuno besplatno pohađanje vrtića za treće dijete, bez obzira pohađaju li sva djeca vrtić ili ne. Takve olakšice trenutno koristi nešto više od 240 mališana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI