Koprivnica: Kći (16) mu se nije imala gdje prati, bila je gladna, a svi zubi pokvareni…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac (43) iz okolice Koprivnice kazneno je prijavljen zbog zanemarivanja svoje 16-godišnje kćeri koja mu je oduzeta i smještena u udomiteljsku obitelj. Ovih dana na Općinskom sudu podignuta je optužnica tako da će se 43-godišnjak, ako bude potvrđena, uskoro naći i na sudu.

Prema tužiteljima, 43-godišnjak kao otac djeteta od 2015. do 2017. godine propustio je djetetu osigurati primjerene stambene i higijenske uvjete. Svi zajedno su živjeli u jednoj prostoriji kuće koja je bila neuredna, prepuna razbacanih i nepospremljenih stvari, bez uvedene vode i električne energije koju dobivaju preko solarne ploče.

Nesretna je kći bila prisiljena higijenu održavati na način da se kupala kod prabake, ili kod kuće grijući vodu na peć. Nesretna djevojka nije imala svoj prostor gdje je mogla učiti, kao ni svjetlo u noćnim satima, a otac joj nije pružao potrebnu pomoć oko izvršavanja školskih zadataka. Na informacije i roditeljske sastanke nikad nije išao zbog čega je kći popustila u školi i izgubila motivaciju za učenje.

Nadalje, neodgovorni se otac optužnicom tereti da svom djetetu nije osigurao redovitu i pravilnu prehranu pa je često bila gladna zbog čega je znala otići kod prabake kod koje je jela. Nije vodio brigu niti o njezinom dentalnom zdravlju tako da joj je gotovo na svim zubima bio prisutan karijes, a unatoč tome što je kći morala nositi pojas za kralježnicu zbog skolioze, on nije ništa poduzeo kako bi ga nosila već je odluku o tome prepustio kćeri koja pojas nije htjela nositi te ga je u međuvremenu i prerasla.

Kao vrhunac, svađao se pred njom sa svojom izvanbračnom suprugom, a zbog svega toga nedužna je djevojka prošle godine izdvojena iz obitelji i smještena u udomiteljsku obitelj. U svojoj obrani optuženi je otac djelomično priznao krivnju da se nije mogao brinuti za kćer. Objasnio je kako je u raznim firmama radio između 10 i 12 sati dnevno, zadnje za 3.500 kuna od kojih su njih troje živjeli.

– Sada bivša supruga nije nigdje radila, hodala je po selu i pomagala ljudima koji imaju poljoprivredu. Brala je povrće i zaradila od 200 do 500 kuna. Govorio sam joj da bi trebali otići izvan države, da bi smo trebali nešto promijeniti, odseliti se, ali ona je bila jako vezana za baku kod koje je išla i moja kći. Preko dana je boravila kod nas u kući, a preko noći je išla kod bake – posvjedočio je u svoju obranu optuženi muškarac.

– U kući je skučen, mali prostor, sve je stisnuto. WC je bio vanjski, poljski. Od kćeri sam tražio da pokušava kod bake učiti i pisati zadaću jer tamo ima mjesta. Tako je k meni dolazila, moglo bi se reći, kao na izlet. Sa suprugom sam se svađao samo zbog neimaštine. Znalo se dogoditi pred kćeri, no pretežno se nije događalo pred njom. Što se tiče roditeljskih sastanaka, nisam odlazio na njih zato što sam radio, a gazde me nisu pustile. Supruga mi je rekla da ona ide na roditeljske sastanke i da je sve savršeno, a ja sam joj vjerovao – rekao je optuženi otac i nastavio.

– Zbog bolesti kralježnice morala je nositi pojas, no nosila ga je nekoliko dana i cmizdrila je. Jedanput je s njim išla u školu, govorila je da ju boli, peče, da to neće nositi i da će se ubiti – rekao je otac i dodao kako nije znao da mu kći ima bolesne zube. Kad je Centar za socijalnu skrb tražio da mu kći smjeste kod udomitelja, on je pristao. U međuvremenu je saznao kako mu žena ima ljubavnika s kojim čeka dijete te se rastao od nje i otišao u Njemačku.

– Tamo sam privrijedio više no što bih u Hrvatskoj za 40 godina. Kupio sam šest kuća, vikendica, a namjeravam kupiti još nekretnina. Sve to mislim ostaviti kćeri. Prezadovoljan sam što mi je kći kod udomiteljice jer ima sve što joj nisam mogao priuštiti. Školovanje joj ide super, a kad završi školu, platit ću joj sve kategorije vozačkog. Bistra je, ima priliku ako hoće, može voziti autobus u Njemačkoj. Lijepa je plaća – rekao je optuženi muškarac.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI