Koprivnica: Kockar “majstor” kaparu za radove potrošio za kocku

Robert G. (43), poduzetnik iz Hrvatskog zagorja, presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim jer je troje Koprivničanaca Luku, Ivana i Borisa prevario za 62.000 kuna. Prevarenoj trojki Robert se predstavio kao uspješan obrtnik i neistinito im obećao kako će građevinske radove obaviti u dogovorenom roku.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Uz to, rekao je da mu je za obavljanje radova potreban avans, za što su mu oštećeni predali zatražene iznose, no Robert posao nije obavio, niti je dobiveni novac vratio. Što je najgore, kako je sam priznao tijekom postupka, novac je jednostavno zakockao.

S Lukom je tako, navodi se u presudi, u ožujku 2018. godin, dogovorio izradu krovišta obiteljske kuće za 50.000 kuna, za što je primio traženih 33.600 kuna predujma. U lipnju iste godine, Robert je na jednak način prevario Lukinog rođaka Ivana s kojim je za 30-ak tisuća kuna dogovorio izradu fasade. Ivan mu je predao 18.500 kuna, no nit’ je vidio fasadu, nit’ mu je Robert vratio kaparu. Mjesec dana kasnije Robert je na jednak način izvukao novac od Borisa s kojim je dogovorio građevinske radove na kući vrijedne 13.500 kuna. Boris mu je predao 10.000 kuna i ostao bez njih zato što mu Robert radove nije obavio, niti mu je vratio predujam.

Okrivljeni majstor kod tužitelja je priznao iznose koje su mu Luka, Ivan i Boris dali. Rekao je da ugovorene radove nije obavio zbog previše ugovorenog posla, a da novac oštećenima nije vratio jer su tražili povrat novca. Naveo je kako im je novac spreman vratiti, no da mu za to treba vremena. Na sudu je okrivljeni Robert malo detaljizirao svoju obranu. Rekao je kako je “sve bila njegova greška” i da novac koji su tražili od njega nije mogao vratiti, a radove nije odradio zato što si je istovremeno nagomilao mnogo posla. Ali onda, ‘povukla ga je kocka’.

– Mjesec dana sam kockao, mislio sam odraditi te poslove, još zaraditi i vratiti. Kad izgubiš, sve naučiš – priznao je okrivljeni Robert koprivničkoj sutkinji Dijani Jagar Grloci koja ga je u svibnju ove godine nepravomoćno proglasila krivim. Gubitak novca na kocki, kazao je na sudu, opametio ga je. – Od tada više ne kockam. To mi je bila škola koja mi nije trebala. Novac namjeravam vratiti jer mislim otići raditi u Njemačku – kazao je Robert na sudu.

Priznao je i da je lagao oštećenima da su mu umrli roditelji samo da ih zavlači i dobije na vremenu, da u tih mjesec dana skupi nešto novca da počne raditi ili vraćati novac. No, nije uspio. Nakon podizanja optužnice prihvatio je prijedlog tužitelja o visini kazne, s tim da je zamolio da mu se produlji rok otplate zato što mu je pola godine premalo da vrati dug. Sutkinja je na kraju ‘popustila’ i s predloženih pola godine, rok za vraćanje novca produljila na 10 mjeseci. U izrečenih mu godinu dana zatvora neće ići ako u roku od tri godine ne počini kazneno djelo.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI