Koprivnica: Naivcima obećavao zajmove pa ih prevario za tisuće kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom presudom suca Krešimira Pavlovića raspleo je zamršeno klupko prijevare u koje su se ne svojom krivnjom u siječnju 2012. godine zaplela dvojica Podravaca Nikola i Miroslav i ostali kratki za nekoliko tisuća kuna ušteđevine.

Obojica su, jedan na teletekstu, drugi preko oglasnika, svaki iz svojih razloga, tražili zajmove. Javio im se nepoznati muškarac i obećao im je zajam ako mu uplate određeni iznos. U očito za njih bezizlaznoj situaciji, obojica su to pristali i uplatili novac, no do zajma nikada nisu došli. Kada su shvatili da su žrtve prijevare, obratili su se policiji čiji su službenici ubrzo došli do Stipea K. (42), muškarca bez stalnog boravišta u Hrvatskoj i trenutno nepoznatog prebivališta u Austriji.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava, slučaj je nakon nekog vremena došao na sud, a nedavno je Općinski sud u Koprivnici Stipu proglasio krivim i osudio ga na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Stipo inače iza sebe ima podulji popis kaznenih djela i pravomoćnih sudskih presuda, u većini slučajeva radilo se o prijevarama.

Oštećeni Nikola na suđenju je rekao kako Stipu uopće ne poznaje, da ga je kontaktirala nepoznata muška osoba i da mu je taj muškarac ostavljao upute što treba učiniti. Kada je bio kod banke, na mobitel ga je nazvao taj muškarac koji je rekao da slušalicu da službenici banke na šalteru kako bi joj on izdiktirao broj računa na koji treba uplatiti novac.

– Došao sam do ureda javnog bilježnika, no on nije radio. Osoba s kojom sam pričao rekla mi je da će doći za pet minuta do ureda, no nazvao me za pola sata i rekao mi da će doći sutra. Tada sam shvatio da sam prevaren i otišao sam na policiju – ispričao je sucu Pavloviću prevareni Nikola.

Šime P., osoba na čiji je račun Nikola uplatio novac, rekao je kako je za okrivljenog Stipu čuo prvi put kada je pozvan kao svjedok. Po zamolbi poznanika i susjeda Mirka L. iz Vira na svoj je žiro-račun primio nekoliko uplata.

– U rasponu od 15 dana na moj je račun uplaćeno između 29 i 30 tisuća kuna. Sve sam dokumentirao i s izvadcima predao zadarskoj policiji – rekao je svjedok Šime P. koji nije znao svrhu uplate.

– Novac sam podigo na bankomatu na Viru i poslovnici banke u Zadru – rekao je svjedok i naglasio kako je svaki put kod podizanja novca bio prisutan Mirko, njegov susjed i poznanik kojeg inače poznaje od rođenja, a po čijem je nalogu novac uplaćivan na njegov račun.

Susjed Mirko na sudu je rekao kako je 2009. godine okrivljeni Stipo, njegov brat Željko i poznanik mu Dražen na prijevaru od njega oteo zemljište na Viru vrijedno oko tri milijuna eura. Stipo ga je nazvao i zamolio ga da mu da broj bankovnog računa zato što mu neki dužnik duguje oko 100.000 eura, a zatim bi taj novac on poslao Stipi.

– Pristao sam na to zato što mi je obećao da će mi pomoći vratiti otetu zemlju – odgovorio je sucu svjedok Mirko. Dodao je kako mu je žao što je susjeda Šimu doveo u nezgodan položaj zato što su ga ljudi vrijeđali nakon što je novac bio uplaćen na njegov račun te je nazvao Stipu i rekao mu da Šimu iz ovog posla izostave jer je “čist ko suza”. Svjedok Mirko je ispričao kako je s Šimina računa u pet navrata podigao iznose od 20 do 25.000 kuna i poslao Stipi u Bosnu i Hercegovinu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI