Koprivnica: “Nije nam drago piti vodu koja ima miris po kiselini!”

Stanari zgrade na Trgu podravskih heroja u Koprivnici žale se da voda u njihovim stanovima ima neobičan miris. Već duže od mjesec dana, tvrde oni, nije im ugodni piti tu vodu, a ima i onih koji je iz opreza prokuhavaju.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ne znam je li problem u cijevima ili možda zbog neugodnih mirisa koji učestalo dopiru iz kanalizacije. Upozorili smo upravitelja zgrade na taj problem, a kako nismo dobili nikakvu obavijest, većina nas tu vodu pije. Dosad se nikome ništa nije dogodilo, ali meni osobno nije nimalo drago piti vodu koja ima miris po nekakvoj kiselini – kaže Đurđa Bratković.

Đurđa Bratković

I Sanja Horvat koja živi u istoj zgradi tvrdi da voda ima neobičan miris.

– Kao i susjeda, pijem tu vodu, no kad god imam priliku vodu za piće donesem od svojih najbližih – dodaje Sanja Horvat.

Đurđa Bratković žali se i na stanare iz susjednih zgrada koji sve češće parkiraju svoje aute na parkirališta ispred njene zgrade, kao i na zelene površine.

– Jedan od njih je svojim autom „potrgao“ poklopac od kanalizacijskog odvoda pa i to može biti razlog neugodnih mirisa. On je izbetonirao dio oštećenja šahta, ali otkad ga je strgao, stalno u svom stanu osjetim miris kanalizacije. I s tim problemom upoznali smo upravitelja zgrade, kao i komunalnog redara, ali svaki dan ponavlja se ista priča – kaže Đurđa Bratković.

U Koprivničkim vodama ističu kako nisu primili pritužbu korisnika na kvalitetu vode na Trgu podravskih heroja.

Sonja Horvat

– Nakon vašeg poslanog upita kontaktirali smo predstavnika stanara zgrade Trg podravskih heroja koji nam je rekao da nema nikakvih saznanja vezano za pritužbu stanara na kvalitetu vode i potvrdio je da je s tlakom i vodom u njihovoj zgradi sve u redu – kaže Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda.

Samorazumljivo je, a i zakonski propisano, dodaje on, da voda za piće mora biti bez mirisa i okusa. Moguće je da zbog male potrošnje i dugog stajanja vode u cijevima stanova dođe do pojave neugodnih mirisa vode, no to na Trgu Podravskih heroja u kontekstu vanjske mreže nije moguće jer su tu dostatne potrošnje da se voda u sustavu izmjeni nekoliko puta dnevno.

– Na kvalitetu vode može utjecati i sustav razvodnog cjevovoda te je važno da je on od adekvatnih materijala i u ispravnom stanju, kako distribucijska mreža tako i interni sustavi zgrada. Taj je aspekt vodoopskrbe prepoznat od struke i zakonski reguliran na način da je od obračunskog brojila potrošnje za interni sustav zgrade odgovoran upravitelj zgrade – kaže Zdravko Petras.

Zdravko Petras

Poznato je iz struke, ističe on, da na kvalitetu vode može utjecati interni sustav i to iz više razloga koji su u nadležnosti održavanja zgrade i nisu pod ingerencijom i odgovornosti javnog isporučitelja vodnih usluga.

– Nije moguće odgovorno reći ima li razloga za zabrinutost stanara ili ne dok se ne utvrdi razlog pojave neugodnog mirisa vode za piće. Na svaku sumnju treba adekvatno reagirati i uključiti sve odgovorne dionike sustava. Za sustav javne vodoopskrbe kojim upravljaju Koprivničke vode možemo odgovorno reći da je siguran i da je voda zdravstveno ispravna po svim ispitivanim parametrima, kako po internim kontrolama, koje se provode svakodnevno na više točaka mreže, tako i po vanjskim kontrolama koje se provode po nadležnim institucijama – ističe Zdravko Petras.

Vezano uz neugodne mirise koji dopiru iz kanalizacije, dodaje on, realna je pretpostavka da je u tom slučaju uzrok interni kanalizacijski sustav, bilo stanova bilo zajedničkih prostorija, a koji je pod upravljanjem i održavanjem ugovorenog stambenog servisa.

– U ljetnom sušnom razdoblju često dolazi do potpunog isušivanja vode u kućnim sifonima i u vanjskim kišnim slivnicima pa se osjeti širenje neugodnih mirisa iz sustava javne odvodnje. Rješenje je da se ulije voda u sifone i da se ponovno napravi vodeni čep, što i je funkcija kućnih sifona – naglašava Zdravko Petras.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI