Koprivnica: Optuženi silovatelj pušten na slobodu, sud utvrdio da nema opasnosti da ponovi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac (42) sa šireg koprivničkog područja, uhićen prije više od dva tjedna zbog strašne optužbe da je silovao gotovo dvostruko mlađu djevojku (24), inače teže bolesnu prijateljevu kćer, odlukom Vijeća Županijskog suda u Varaždinu pušten je da se brani sa slobode.

Pomalo iznenađujuću, po nekima i šokantnu odluku Županijskog suda u Varaždinu dosta detaljno obrazložio nam je glasnogovornik tog suda, inače i sam sudac, Igor Pavlic.

Pavlic nam je potvrdio kako je rješenjem žalbenog vijeća Županijski sud u Varaždinu u ponedjeljak djelomično prihvatio žalbu okrivljenog 42-godišnjaka i pustio ga na slobodu.

– Djelomično je prihvaćena žalba okrivljenika te je preinačeno rješenje sutkinje istrage ovog suda od 1. lipnja 2020.  na način da se istražni zatvor protiv okrivljenika ukida te se određuju mjere opreza zabrane posjećivanja kuće žrtve, zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manju od 100 metara te zabrana uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze sa žrtvom i presumptivnim svjedocima – rekao nam je glasnogovornik varaždinskog suda i dodao kako je okrivljeni muškarac upozoren da će se u slučaju nepridržavanja izrečenih mjera opreza one zamijeniti istražnim zatvorom.

– Vijeće je zaključilo da u konkretnom slučaju ne postoji opasnost od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela, budući da iz podataka u spisu proizlazi da je okrivljenik do sada samo jednom osuđivan, ali za potpuno drugačije kazneno djelo te mu je izrečena uvjetna osuda, dok prekršajno uopće nije osuđivan – objasnio je odluku sudskog vijeća Pavlic i dodao kako “u spisu ne postoje niti drugi podaci koji bi ukazivali na bilo koji drugi vid protupravnog i asocijalnog ponašanja niti neprimjerenog ponašanja okrivljenika, bilo prema žrtvi ili drugim osobama”.

Na temelju tog zaključka utvrđeno je kako ne postoji istražno-zatvorska osnova za 42-godišnjaka. No, istraga protiv njega se nastavlja, što demantira sve priče da je djevojka povukla iskaz protiv njega za silovanje. To jednostavno nije točno. Osumnjičenom su izrečene mjere opreza zato što i dalje postoji opasnost od utjecaja na žrtvu i svjedoke.

– Okrivljenik je do inkriminiranog događaja bio u prijateljskim odnosima sa žrtvom i njezinim roditeljima, te je dolazio u njihovu kuću, međutim, Vijeće smatra da se opasnost od mogućeg utjecaja okrivljenika na žrtvu i svjedoke u konkretnom slučaju može otkloniti i navedenim mjerama opreza – ispričao nam je sudac Igor Pavlic.

Kako smo mogli čuti prošlog tjedna, osumnjičeni je muškarac nakon puštanja iz istražnog zatvora nastavio normalnim životom i vratio se na posao u mjestu gdje je zaposlen. Kako smo pisali u prošlom broju Podravskog lista, riječ je o obiteljskom prijatelju. Nakon zaprimanja kaznene prijave 24-godišnjakinje, policija ju je ispitala, odvedena je u bolnicu na pregled te se čekaju rezultati vještačenja.

Policija je ispitala i osumnjičenog 42-godišnjaka koji je bio šokiran optužbom. Negirao je silovanje, ali, kako smo doznali, nije negirao da je doista imao nešto s tom djevojkom. Navodno je priznao da se dogodilo “nešto” među njima, ali da je sve to bilo dobrovoljno te da ne zna zašto ga je prijavila za silovanje. Kako god bilo, istraga će utvrditi što se doista dogodilo, a na tužiteljima je nakon istrage odluka hoće li odbaciti kaznenu prijavu ili krenuti u podizanje optužnice i suđenje.

Zoran Kurcinak, branitelj osumnjičenog 42-godišnjaka, postavljen mu po službenoj dužnosti, potvrdio nam je kako je sud djelomično uvažio njihovu žalbu, da se njegov klijent nalazi na slobodi te da je dobro upoznat s mjerama opreza koje su mu izrečene. Kurcinak je i ostao kod obrane izjavljene nakon uhićenja da se njegov klijent ne osjeća krivim za djelo stavljeno mu na teret. Slučaj je krajnje ozbiljan te podsjećamo kako osumnjičenome prijeti od tri do čak 15 godina zatvora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI