Koprivnica: Prešli smo brojku od 100 darivatelja s čak 100 darivanja krvi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Koprivnici je nedavno održana nova, izvanredna akcija darivanja krvi prema zahtjevu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. I ovaj put odazvali su se brojni Koprivničanci i mještani okolnih naselja, a veseli i informacija kako je u „Klub 100“ sa 100 davanja krvi ušla još jedna osoba, Darko Solar iz Koprivnice. Sad imamo ukupno 101 darivatelja u tom prestižnom društvu.

– Evo, približavam se brojci od 40 darivanja krvi. Inače idem svaka tri mjeseca, a odazivam se i na ovakve izvanredne akcije – rekao nam je Tomislav, čiji je otac također dobrovoljni darivatelj krvi, i to ponosni član „Kluba 100“.

Tomislav

Kaže kako ga je na darivanje potaknuo otac, a krenuo je još kad je radio u Slogi.

– Pomažeš drugima, a nikad ne znaš kad će tebi zatrebati. Osim toga, zdravo je, obnavljaš i čistiš vlastitu krv… – rekao je ovaj ponosni darivatelj.

A brojci od 30 darivanja polako se približava i Davor, čija je cijela obitelj u tom humanom društvu: supruga, otac, brat, šogorica…

Davor

– Nikad ne znate kome će zatrebati pomoć – poručio je Davor i pozvao sve one koji mogu da se priključe sličnim akcijama. Ovo mu je inače prva ovakva izvanredna akcija jer mu se poklopila s terminom darivanja nakon tri mjeseca.

Podravska krv, doznajemo od ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Adele Sočev, ide u središnjicu transfuzijske medicine u Zagreb gdje se obrađuje, a njeni pripravci poput crvenih ili bijelih zrnaca i plazme idu diljem Hrvatske. Osim što je darivanje humano, ono vas i štiti jer nakon svakog darivanja, svaka doza krvi ili krvnog pripravka ispituje se na prisutnost uzročnika krvlju prenosivih bolesti: hepatitis B, hepatitis C, AIDS i sifilis.

Mnogi se pitaju i mogu li dati krv ako su imali koronavirus ili su se možda cijepili.

Adela Sočev

– Kada prođe 28 dana od pozitivnog nalaza na koronavirus, možete darivati krv. Isto tako, treba proći tri dana od cijepljenja da biste darivali krv, neovisno je li prva ili druga doza cjepiva – rekla nam je Adela Sočev.

Ova izvanredna akcija održana je kako bi se osigurale doze krvi za uskrsne blagdane. Na web-stranicama Zavoda za transfuzijsku medicinu može se u svakom trenutku vidjeti koje su zalihe određene krvne grupe i nedostaje li koje. Negativne grupe uvijek su najtraženije, a primjerice, ovih dana zalihe krvne grupe 0 opasno približavaju tome da ih ne bude dovoljno. S druge strane, najviše na zalihama imamo krvne grupe B plus.

– Mi smo u Koprivnici vrli zadovoljni odazivom, u prva tri mjeseca imamo više darivanja nego u isto vrijeme lani. Lani se dosta manje darivalo zbog epidemije, a i potražnja bolnica bila je znatno manja – napomenula je Adela Sočev i spomenula kako je unatoč tome Koprivničko-križevačka županija i dalje prva po prosjeku darivanja, a Koprivnica treća.

Koprivnica treća u državi po broju darivanja

Kako doznajemo, u 2020. godini provedena je čak 81 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u firmama, društvima Crvenog križa i školama na širem koprivničkom području. Akcijama su pristupila 6422 dobrovoljna darivatelja krvi, od čega 5021 muškarac i 1401 žena. Dobrovoljni darivatelji krvi dali su 5066 doza krvi, što je 8,89 darivanja na 100 stanovnika i tu smo u samom državnom vrhu već dugi niz godina. Koprivnica je po tome treća u državi među svim društvima CK-a koji organiziraju akcije.

Darko Solar ušao je u klub 100

Dodajmo i kako je na akcijama krv prvi put dalo 139 darivatelja krvi, 92 muška i 47 žena. Odlična je vijest i da je u 2020. godini 17 dobrovoljnih darivatelja krvi tu dragocjenu tekućinu dalo po jubilarni 100. put. I ove godine nastavljaju se dobri trendovi, u prva tri mjeseca prikupljena je 1461 doza, a krv je po prvi put dalo 42 darivatelja krvi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI