Koprivnica: S prijateljima na benzinskoj postaji pretukao dvojicu nedužnih mladića

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Presudom Općinskog suda u Varaždinu, mještanin koprivničkog prigradskog naselja Herešina Valentin, zajedno s poznanikom Samirom F., solidarno Predragu iz Varaždina mora platiti 6000 kuna odštete i gotovo 9000 kuna sudskih troškova zajedno s kamatama.

Parnični je to epilog krvavog napada na benzinskoj postaji Europetrol u Varaždinu u kojoj su početkom kolovoza 2012. godine poznanici Samir, Denis i ‘naš’ Herešinčanin Valentin, pretukli Predraga i njegova prijatelja Nenada te ih doslovno ‘spremili’ u bolnicu.

FOTO Ilustracija, nema veze sa člankom

Nakon krvavog napada Predraga je hitna pomoć prebacila na kirurgiju Opće bolnice Varaždin gdje je utvrđeno da ima podljeve u glavi, krv u sinusima, natučenje grudnog koša i trbušne stijenke. Nakon obavljenih pretraga i primljene infuzije Predrag je pušten kući, a kako je naveo u tužbi, tek nakon što je primio presudu Prekršajnog suda u Varaždinu, saznao je tko ga je pretukao.

Tužbom je potraživao 1000 kuna za troškove liječenja, 2000 kuna za pretrpljenu tjelesnu bol i 3000 kuna za pretrpljeni strah. U parničnom postupku pretučeni Predrag nije bio od velike koristi kao svjedok zato što se o događaju ništa ne sjeća. Sljedeći dan se probudio u bolnici na neurokirurgiji. Njegov prijatelj Nenad, koji je također bio žrtva napada, isto se ničega ne sjeća, već se također probudio u bolnici. Na fotografijama koje mu je u bolnici predočio policijski službenik prepoznao je dvije osobe koje je ranije viđao na toj benzinskoj pumpi.

Prema presudi Prekršajnog suda u Ivancu Samir, Valentino i Denis proglašeni su krivima zato što su oko 1.25 sati na benzinskoj postaji prišli Nenadu i Predragu te ih bez ikakva povoda rukama i nogama izudarali po glavi i tijelu nanijevši im lakše tjelesne ozljede u smislu natučenja, posjekotina, modrica po glavi, licu i tijelu, a svaki od napadača pravomoćno je prekršajno kažnjen s 560 kuna.

U obrazloženju svoje presude, prema kojoj je oštećenom Predragu priznala pravo na odštetu i sudske troškove, sutkinja Općinskog suda u Varaždinu navela je da svaka fizička i pravna osoba ima pravo na zaštitu svojih prava osobnosti pod pretpostavkama utvrđenim zakonom, a svoju je odluku utemeljila i na iskazu sudsko-medicinske vještakinje dr. Andrine Kopjar koja je u svom nalazu nedvojbeno ustvrdila kako je tužitelj u napadu i tijekom liječenja doista trpio bolove jakog intenziteta koji su trajali dva dana, srednjeg intenziteta šest dana te slabog intenziteta u trajanju od 10 dana.

Također, vještakinja dr. Kopjar navodi kako je tužitelj pretrpio i strah koji je trajao koliko i sam događaj, a koji je prešao u zabrinutost za ishod liječenja koji ima karakter sekundarnog straha. Jak strah tako je trpio jedan dan, srednji tri dana, a slabog intenziteta osam dana. Temeljem toga, kako su postojali zakonski uvjeti za presudom u njegovu korist, sutkinja je tako i odlučila. Trebalo je, nažalost, do ove presude proći pet godina jer je tužitelj Predrag na raznim sudovima proživljavao pravu pravosudnu kalvariju svojstvenu našim sudovima.

Presudom od 2017. godine Općinski sud u Varaždinu odbio mu je tužbeni zahtjev, a presudom Županijskog suda u Puli potvrđena je prvostupanjska presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev za trećetuženog Denisa H., dok je istovremeno rješenjem Županijskog suda u Puli ukinuta prvostupanjska presuda u kojem je odbijen tužbeni zahtjev za prvo i drugotužene Samira i Valentina i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI