Koprivnica se priključuje urbanom području Varaždina, razlog je logičan

Podravski list profile

Jedna od točaka današnje sjednice Gradskog vijeća bit će i priključenje Koprivnice urbanom području Varaždina. Ne radi se, dakako o nikakvom novom teritorijalnom ustroju, nego zadovoljenju “statističke” forme kako bi naša regija zajednički mogla povući što više novca iz dostupnih EU fondova.

Radi se o varijanti statističkih regija, no u nešto drukčijoj formi. Mjere se sad provode u sedam najvećih hrvatskih gradova koji su nositelji, poput Varaždina. Tom odlukom Grad Varaždin s okolnim područjem postaje područje na kojem je moguća provedba “mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja” i to u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Ono što se gradovi moraju dogovoriti jest paket mjera i popis projekata koje će predložiti kroz navedeni mehanizam.

– Ovaj mehanizam po prvi put se u Europskoj uniji koristio za razdoblje 2014. do 2020. godine, a omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja – kazuju stručnjaci za EU strukturne fondove.

– Generalna ideja je da Varaždin, Koprivnica i Čakovec zajedno nastupe prema Ministarstvu regionalnog razvoja kako bi sa svojim strateškim projektima ušli u direktno financiranje kroz ITU mehanizam u proračunskom razdoblju – pojasnili su iz prije nekoliko mjeseci iz koprivničke gradske uprave.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti