Koprivničanac Antal Papp novi je član Zagrebačkih solista!

Nakon skoro godine dana i dva kruga audicija Zagrebački solisti su odlučili svoje povjerenje dodjelili Koprivničancu Antalu Pappu! Antal Papp rođen je 1978. godine u Koprivnici. Sviranje kontrabasa počinje u 25. godini kada dobiva prvi sat kod prof. Dragutina Pleše u srednjoj glazbenoj školi Varaždin. Godine 2003. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maria Ivelje te po završetku počinje raditi u Simfonijskom orkestru HRT-a.

Godine 2009. Antal seli u Freiburg gdje započinje usavršavanje na Hochschule für Musik in Freiburg, kod uvaženog prof. Bože Paradžika te ubrzo počinje raditi u Philharmonisches Orchester Freiburg (Filharmonijskom orkestru Freiburga). Surađivao je s mnogim orkestrima kao što su Swr Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, Lucerner Sinfonieorchester, Sudwestdeutschen Kammerorchester Pforzheim, Württembergischen Kammerorchesters Heilbronn. Odluku o povratku u Hrvatsku uvelike je ohrabrila položena audicija u Zagrebačkoj filharmoniji, gdje je od 2016. godine, Antal zamjenik vođe kontrabasa. 

Kao svoju najveću podršku, uzor i prvog glazbenog pedagoga Antal ističe svog oca Antala Pappa, koji je njega, ali i mnoge druge Koprivničance postavio na glazbeni put. Veliku podršku i vjetar u leđa Antalu je pružala cijela obitelj, koja ga je pratila u stopu, a sada uz njega uživa u ovom velikom i značajnom uspjehu.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice – Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen i mnogi drugi.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Surađuju sa Koprivničkim skladateljem Daliborom Grubačevićem.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Antal ističe da mu je posebna čast stati uz bok ovako renomiranim glazbenicima i uz njih nastaviti svoju glazbenu karijeru.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI