Koprivničanac Tihomir tek je drugi Hrvat kojemu su naši liječnici presadili pluća!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tihomira Strnada iz Koprivnice upoznali smo prije otprilike tri godine. Tada 49-godišnjak, kamo god pošao, nije to mogao bez boce kisika, a hodati i desetak metara za njega je predstavljalo, doslovno, borbu za svaki udah. U subotu smo s Tihomirom (52) prošetali koprivničkim središtem, bez boce kisika i bojazni da ćemo svakih desetak metara morati negdje sjesti kako bi ovaj teško bolesni Koprivničanac došao do zraka.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

On je naime, tek drugi Hrvat kojemu su početkom svibnja uspješno presađena oba plućna krila u KBC-u Zagreb. Prije njega, sredinom travnja, pluća su presađena osobi koja ih je dobila od Branka Mijatovića (32), muškarca koji je propucan u glavu na splitskom području i čija je obitelj pristala na doniranje. Međutim, tom 50-godišnjaku operaciju su u Zagrebu vodili Austrijanci, a Tihomir je imao čast da to budu hrvatski liječnici.

– Ne znam čija sam pluća dobio. Znam samo da su iz Hrvatske, no donor je tajni – priča nam Tihomir Strnad koji se s KOPD-om (kroničnom opstrukcijskom bolesti pluća) borio dugih 18 godina.

Bolest je, ističe, došla sama od sebe i svake je godine bila sve teža i teža. Kad su ga dan pred operaciju vozili u Zagreb, kaže, doslovno mu je za 20 metara hoda trebalo dugih 15 minuta. Zvali su ga 4. svibnja – za operaciju 5. svibnja.

– Bilo je to veliko uzbuđenje, nimalo straha. Spremao sam se na to već dulje vrijeme. Borio sam se godinama i, iskreno, rijetko kad sam gubio nadu – priča nam Tihomir čija je operacija bila uspješna, a oporavak iznenađuje i liječnike.

Na operacijskom stolu bio je 16 sati, a naše stručnjake nadgledao je tim od četiri u tom području iskusna austrijska liječnika kojima je to u bečkoj bolnici postala rutina. Za odlazak kući u Koprivnicu bio je spreman protekli tjedan.

– Osjećam se kao da sam opet rođen. Ponovno imam volju za životom i sad mogu reći da opet dišem punim plućima – priča Tihomir koji se i naizgled pomladio, rekli bismo za desetak godina i kojeg smo jedva prepoznali kad je skinuo masku.

A masku, zbog operacije i oporavka, a pogotovo zbog korone, ne smije skidati. Svaki dan ga također čekaju brojni lijekovi koje, kako kaže, financira HZZO, a neke od njih morat će piti čitav život. Mala je to cijena, dodaje, za ono što je dobio operacijom. Nabavka lijekova, čini se, nije lagana i baš smo svjedočili njegovoj potrazi za jednim lijekom u koprivničkim ljekarnama. Što se tiče oporavka, nada se da bi kroz godinu do godinu i pol trebao biti na 100 posto!

Ovaj Koprivničanac, dodajmo, trebao je operaciju obaviti još prije dvije godine u Beču, no bilo je administrativnih problema, a potom je došla i nesretna korona pa je sve odgođeno. Činilo se da se redaju peh za pehom.

– I to nije sve. Zamislite, početkom svibnja kći je osjetila simptome zaraze i morala se ići testirati. Dok je ona čekala rezultate, mene zovu iz bolnice i kažu da sutra dođem na operaciju jer su mi našli pluća! – priča Tihomir koji je svjestan situacije, unatoč ugroženom životu zbog KOPD-a, kazao liječnicima za kćerin test, a oni su ga odmah poslali na hitno testiranje.

– Na svu sreću i ona i ja bili smo negativni. Pitao sam liječnike što bi se dogodilo u protivnom. Rekli su da me pomiču s liste, a pluća će dobiti netko drugi.

Boca s kisikom koju je imao 24 sata na dan zadnjih pet godina, kaže, uopće mu ne nedostaje. Svaki novi dan mu je poklon, jer sad može i smije i šetati, pomalo vježbati, a pogotovo disanje kako bi se tijelo i pluća prilagodili jedno drugome.

Inače, kako ističu liječnici s Jordanovca, plućne bolesti sve su veći problem Hrvata. Pulmolog i koordinator za transplantaciju pluća dr. Feđa Džubur koji je bio na Tihomirovoj operaciji kazao je medijima:

– Plućnih bolesnika u Hrvatskoj jako je mnogo. Najviše je tu, naravno, KOPB-ovaca i s karcinomom pluća, međutim, jako je malo onih koji čekaju i kojima je potrebna transplantacija pluća. Njih je godišnje oko 10 do 15. A Hrvatska je već godinama pri svjetskom vrhu po broju donora. U omjeru broja i kvalitete transplantacija prvi smo u Europi kad se radi o jetrama i bubrezima, a drugi u transplantaciji srca.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI