Koprivničanac u doba korone u Irskoj: Država dosta pomaže, ne želi da ljudi postanu teška socijala

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Diljem Europe rade brojni Podravci koji su također na svojoj koži osjetili krizu i ograničenja u doba pandemije koronavirusa Covid-19.

Javio nam se i bivši kolega novinar, Marko iz Bavarske, iz Memmingena.

– Ograničenje kretanja, strogo izbjegavanje bilo kakvih socijalnih kontakata i ostale restrikcije, noćas od ponoći postali su kako moralna, tako i pravna obveza svakog građanina njemačke savezne pokrajine Bavarska – rekao je i dodao: 

Marko Murković

– Kod nas u Memmingenu s krajem prošlog tjedna bilo je 15 zaraženih osoba koronavirusom, dok se prvi slučaj infekcije pojavio prije dva tjedna. Opće stanje vrlo je zabrinjavajuće i na svakom koraku osjeti se svojevrsni strah i panika.

Dodao je kako većina ustanova i službi svoje usluge nudi online.

– Većina tvrtki koje se bave proizvodnim djelatnostima radi skraćeno ili je u potpunosti obustavila poslovanje do daljnjega. Sve tvrtke koje broje do 250 zaposlenih imaju pravo prijaviti nužnost skraćenog poslovanja te će takvima Bavarska vlada isplatiti 60 posto neto iznosa plaće radnicima, odnosno 67 posto za radnike koji imaju djecu – dodaje.

Policija nadzire sve javne otvorene prostore. Strogo je zabranjeno bilo kakvo okupljanje skupina većih od pet osoba. Ograničenje kretanja podrazumijeva ostanak kod kuće uz iznimku koja dopušta odlazak do trgovine po najnužnije potrepštine, ljekarne ili bolnice te odlazak na posao i povratak kući, ali isključivo uz posjedovanje potvrde poslodavca. Tko ne poštuje ove propise, prijeti mu kazna do čak 25.000 eura.

– Tvrtka u kojoj radim još uvijek nije podnijela zahtjev za skraćenim radnim vremenom, no polovica zaposlenih koristi prekovremene sate ili godišnji kako bi se smanjio bilo kakav rizik od potencijalnog prenošenja zaraze. Osjećam se dobro i nadam se kako će se ova sitaucija brzo okončati sa što je moguće manje žrtava i ekonomskih posljedica – kazao je.

Dalibor nam se javio iz Galwaya u Irskoj. Kaže kako zasad nitko od poznanika iz domovine nije dobio otkaz, barem koliko je njemu poznato.

Dalibor Jelak sa suprugom Andreom

– Kod nas je, čini mi se, pomoć za one koji dobiju otkaz 200 eura tjedno, a ako si zaražen i u bolnici, 300 eura tjedno. Ako si kod kuće u izolaciji, nemaš na što to potrošiti tako da je to ok pomoć. Najave su da će se i krediti zamrznuti, kao i stanarine. Mislim da ako svi odjednom zamrznu sva svoja potraživanja, da će se nekako lakše prebroditi i ekonomska kriza. Ni državi se baš ne isplati da im građani postanu socijala, tko će se o njima brinuti sljedećih 10 ili 20 godina – pita se Dalibor.

FOTO Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI