Koprivničanac u Švedskoj: Ograničili su nam okupljanja na najviše 50 ljudi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vedran Klinčić, koprivničkim prijateljima poznatiji kao Bono, već šest godina živi i radi u Stockholmu, glavnom gradu kraljevine Švedske. Napustio je siguran posao u Podravci i potražio novi izazov.

– Dojadilo mi je sve u Hrvatskoj, trebala mi je promjena – kaže Vedran u uvodu.

Bio je svjestan da ga čeka ‘bauštela’, prvo je četiri godine radio na postavljanju skela, potom je dobio posao u skladištu jedne švedske tvrtke. Nakon probnog rada od šest mjeseci zadovoljio je poslodavca i odmah dobio povišicu, kaže kako je primanjima izuzetno zadovoljan, a stekao je pravo i na švedsko državljanstvo. 

Vedran Klinčić

Kontaktirali smo ga zbog specifičnog pristupa koji je Švedska zauzela u borbi s koronavirusom. Naime, za razliku od Hrvatske i velike većine ostalih europskih država, u Švedskoj su kafići i restorani i dalje otvoreni. Javni prijevoz normalno funkcionira, nema karantena i zabrana kretanja, a kamoli policijskog sata koji je uveden u Srbiji.

– Može se primijetiti da situacija ipak nije kao prije. Kao prvo, nema turista, kojih je inače ranije bilo puno u Stockholmu. Osnovne škole i vrtići normalno rade, dok srednje škole i fakulteti sve obavljaju online. Do kraja prošlog tjedna bila su dozvoljena okupljanja do 500 ljudi, čak je grupa The Jesus and Mary Chain održala koncert, no sad su javna okupljanja ograničena na maksimalno 50 ljudi. U dućane se ide normalno i nema nikakvih nestašica, ne nedostaje ni jaja ni toaletnog papira – objašnjava Klinčić.

I dok su njene skandinavske susjede Danska i Norveška ‘zatvorene’ nakon pojave koronavirusa, Švedska nastoji funkcionirati što normalnije.

– Dosta ljudi radi od kuće, a građani slušaju i poštuju upute vlasti i stručnjaka. Ovo je zemlja u kojoj se jako drži do slobode čovjeka, tako da zabrane nisu opcija. Ako im se kaže na lijep način, oni će se toga držati. Mislim da se u Švedskoj razmišlja dalekosežnije, iz puno šireg kuta, te se krenulo pristupom stvaranja ‘imuniteta krda’. Možda će se netko zgražati, ali meni je takav pristup OK. Naručeno je i puno testera, ići će se na masovna testiranja, a zdravstveni je sustav na visokoj razini.

Moglo bi se reći da su na istoj takvoj razini i radnička prava.

– Vlada je donijela uredbu po kojoj svi stalno zaposleni u slučaju manjka posla u tvrtki idu na neku vrstu bolovanja koje će im biti plaćeno u visini 95 posto od redovne plaće do završetka krize, kad će se ponovno vratiti na staro radno mjesto. Sredstva su osigurana iz fondova u koje su ulagali putem članarina u sindikatima, iz raznih osiguranja i sličnih izvora – zaključio je Vedran Klinčić svoje izvješće iz Stockholma.

Na ulicama Stockholma

Treba napomenuti da u Švedskoj ne razmišljaju svi kao on. Mnogi znanstvenici i intelektualci tvrde da Švedska pleše na rubu zdravstvene katastrofe. Što je zapravo istina i koji je put ispravan, doznat ćemo tek za koji mjesec. Inače, Švedska ima oko 10 milijuna stanovnika, a sada skoro 8 tisuća pozitivnih na koronavirus, uz 600-tinjak preminulih osoba.

FOTO Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI