Koprivničanac vozio pod zabranom – pogledajte kako se izvukao kazne!

Koprivničanac Danijel (42) zbog vrlo zanimljive pravne začkoljice prepletene s birokratskim pogreškama policijskih službenika, oslobođen je krivnje za vožnju tijekom izrečene zabrane upravljanja osobnim automobilima.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Policajci su ga 27. studenog 2019. godine zatekli za upravljačem automobila njemačkih oznaka na graničnom prijelazu u Dubravi Križovljanskoj i utvrdili kako upravlja automobilom premda mu je još dva mjeseca na snazi zabrana upravljanja koju mu je izrekao Općinski sud u Koprivnici.

Policajci su ga prekršajno prijavili i njegovim se predmetom bavio Općinski sud u Varaždinu. Triput se Danijel nije odazivao na ročište tako da mu je suđeno u odsutnosti. Sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu Miro Jalševec nije sporio niti dvojio oko utvrđenog činjeničnog stanja, no zaključio je kako zbog pogrešno sastavljenog optužnog prijedloga policije kao tužitelja, Danijelu “nije sa svakom sigurnošću i van svake sumnje i dvojbe utvrđeno da je doista počinio taj prekršaj za koji je optužen”.

Kako je naveo sudac Jalševec, policajci kao ovlašteni tužitelji u optužnom prijedlogu nisu naveli datum odluke kojom je Danijelu izrečena zaštitna mjera, datum otkad je ta odluka pravomoćna, niti na vrijeme na koje mu je izrečena. Kako sudac sam nije mogao mijenjati optužni prijedlog, to policajci kao tužitelji nisu učinili.

Osim toga, potpuno je pogrešno, zaključio je sudac, da je mjeru zabrane upravljanja Danijelu izrekao Općinski sud u Koprivnici, već je to učinila obveznim prekršajnim nalogom Postaja prometne policije Koprivnica. No, bez obzira na te nedostatke optužnice, Danijela bi sudac svejedno oslobodio krivnje zato što mu policajci uopće nisu dostavili obavijest o upisu izrečene mu mjere, što su prema prekršajnom zakonu bili obvezni učiniti.

Kako se zakonom propisuje da izrečena mjera počinje trajati od upisa izrečene mjere, a sud je utvrdio da Danijelu nije dostavljena obavijest o početku trajanja izrečene zaštitne mjere, sudac ga je oslobodio, a sve ostalo svalio na dušu policijskih službenika koji su posao na terenu odradili dobro, no u birokratskom dijelu posla u ovom predmetu sasvim podbacili.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI