Koprivničanac Željko oslobođen za krađu plina: Zagonetna osoba ‘sredila’ brojilo!

Koprivničanac Željko pravomoćnom presudom Općinskog suda oslobođen je optužbe za preinaku plinskog brojila za koju je bio optužen. Prema optužnici koprivničkih tužitelja, Željko je od kolovoza 2013. do 25. kolovoza 2014. godine preinačio plinomjer kako bi prikazao što manju potrošnju plina i tako, naravno, manje platio račune Koprivnica plinu.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

To je, optužili su ga tužitelji, učinio tako da je na plastičnoj cijevi izlazne strane plinomjera izbušio rupicu promjera 6 milimetara zbog čega nije registrirana stvarna potrošnja plina. No, tužitelji na suđenju nisu uspjeli dokazati da je Željko kriv za preinaku brojila, a i dan-danas ostaje nepoznanica tko je i kako preinačio plinomjer.

Porekao krivnju

Na raspravi je Željko porekao krivnju. Naveo je da su radnici Koprivnica plina na njegovu plinomjeru obavljali radove kojima on nije bio zadovoljan, a smatra da nisu njegova odgovornost preinake na plinskom brojilu koje su utvrđene vještačenjem. Naveo je da se njegovo kućanstvo grije na plin te da u posljednje vrijeme nisu mijenjali plinska trošila za neka druga te da je kuća u onakvom stanju u kakvu su se uselili, odnosno kada je i navedeno brojilo i instalirano na njihovu kuću.

– Bio sam prisutan zamjeni plinskog brojila i nije bila vidljiva nikakva rupa na njemu. Sjećam se da me osoba koja je pregledavala brojilo još i pohvalila kako je plinomjer bio čist, za razliku od onih s kojima se susreću, a na plinomjeru je postojala zaštitna markica KC plina – naveo je na sudu Željko.

Nepoznanica oko brojila

Što se dogodilo s plinomjerom dalje, teško je bilo doznati. Ovlašteni serviser Tot promet iz Đurđevca kazao je kako je na dostavljenom mu plinomjeru utvrđeno da je brojilo neispravno, da protoci plinomjera nisu točni zato što postoji rupa na izlazu plinomjera, da je oštećena plomba i da ne postoji dio plombe na kojem je žig godine. Kao svjedok je imenovan njihov ovlašteni serviser koji je potvrdio kako je prema serijskom broju plinomjera upravo riječ o onom skinutom kod okrivljenog Željka te da je na njemu probušena rupa i maknuta plomba.

– Skidanje plombe najčešće se radi kako bi se ručno mogao maknuti brojčanik i zaobići potrošnja. Rupa koja je probušena na izlazu ne može se uočiti kod normalnog očitanja jer je izvedena tako da se najprije morao zatvoriti ventil za dovod plina, skinuti matica koja se nalazi na izlaznom crijevu i tada probušiti rupa – kazao je ovlašteni serviser plinomjera.

Zanimljivo, djelatnik Koprivnica plina koji je skidao plinomer izričito je naglasio kako on, dok je skidao plinomjer, nije vidio nikakva oštećenja na njemu.

Svjedok srušio optužnicu

– Primijetio bih vanjska oštećenja, promjene na tom plinomjeru. Prilikom skidanja to bih morao uočiti, s tim da nam je izričito naređeno da pripazimo na takve preinake s obzirom na to da se više puta ponovila “situacija s rupom”. Plinomjeri na vanjskoj instalaciji imaju plombu, a da je postojalo oštećenje na njoj, to bi bilo navedeno u zapisniku i o tome bi bio obaviješten poslovođa – kazao je radnik Koprivnica plina nakon što mu je na sudu predočena fotografija spornog plinomjera. Djelatnica Koprivnica plina svjedočila je kako se plinomjeri nakon skidanja drže zaključani, a Centar za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić potvrdio je kako je brojilo preinačeno.

S treće strane, vještak na sudu rekao je kako bi takva rupa, kakva je pronađena Željkovu brojilu, trebala biti vidljiva nakon skidanja plinomjera s plinske instalacije. Zbog nemogućnosti dokazivanja krivnje Željka je sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić oslobodila, tužitelji su se žalili, a Županijski sud u Šibeniku je 11. veljače odbio žalbu koprivničkih tužitelja i potvrdio presudu koprivničkog suda. Tko je, kako i kada preradio brojilo i dalje je nepoznato, a ova presuda svakako će pomoći svakome tko se ubuduće nađe u takvoj situaciji kao i optuženi te na kraju pravomoćno oslobođeni Željko.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI