Koprivničanci bez dvojbe: Podravku treba voditi domaći stručnjak koji razumije suživot grada i kompanije

Redakcijski izvještaj

Izbor novog predsjednika Podravkine uprave već je gotovo tri tjedna u fokusu koprivničke javnosti. Oni koji ne žive i ne poznaju Koprivnicu teško mogu shvatiti da su „izbori” za predsjednika uprave Podravke najvažniji izbori u Koprivnici.

Ti su izbori važniji i zanimljiviji i od parlamentarnih i od onih lokalnih na kojima biramo gradonačelnika i župana. Iako su do tih izbora još četiri mjeseca, svima je jasno da će Jakšić i Koren biti opet izabrani na svoje dužnosti, ali tko će biti novi predsjednik Podravke, nitko neće znati niti dan prije sjednice Nadzornog odbora na kojoj će se o tome odlučivati.

Tko će biti, kakav bi trebao biti, koga žele fondovi, koga želi politika, koga žele radnici, koga ne želi nitko osim njega samog? Kombinacija i favorita je toliko da neki kladioničari kažu da je šteta da ime novog Podravkinog gazde nije u ponudi na kladionicama,  ali to je valjda zato što bookmakeri znaju da pobjednika u ovoj utakmici neće odlučiti niti igrači na terenu, niti treneri, niti glasna publika, nego će pobijediti onaj kojeg odabere sudac, a imenuje Nadzorni odbor na svojoj sjednici, najvjerojatnije idući tjedan.

Zato smo prošlog tjedna napravili anketu i pitali građane, sindikat, bivše političare i bivše podravkaše što oni misle kakav bi trebao biti novi predsjednik uprave Podravke. 

Julio Kuruc, bivši predsjednik Uprave Podravske banke i bivši predsjednik Izvršnog vijeća skupštine Općine Koprivnica

Uvijek, kroz povijest, od 1947. godine, Podravkini rezultati bili su najbolji i najkvalitetniji kada su na čelu kompanije bili domaći ljudi, Podravci i naturalizirani Podravci, Gaži, Trojak, Kapusta, Majdančić,Vitković i Mršić. Podravka i Koprivnica ima cijelu plejadu uspješnih menadžera koji uz, formalne kvalifikacije, imaju i rezultate u vođenju projekata ili kompanija, kako unutar “Podravke”, tako i u kompanijama unutar Republike Hrvatske. U vođenju Podravke važna je razvojna vizija čelnog čovjeka i sinergija s radnicima i okruženjem.

Julio Kuruc

Zvonimir Majdančić, bivši predsjednik uprave Podravke

Već sam 20 godina u mirovini i više baš i ne pratim zbivanja u i oko koprivničke prehrambene kompanije. Ne bih želio o imenima kandidata jer ne pratim zbivanja. Međutim, ako već moram istaknuti neki preduvjet, bilo bi dobro da bude domaći čovjek, podravkaš.

Zvonimir Majdančić

Stanislav Biondić, bivši član uprave Podravke i bivši predsjednik uprave Belupa

Daleko je to od Podravke kakvu smo zamišljali i u kojem smo smjeru radili. Nismo se nadali da bi mogla ići u smjeru ovakvog smanjenja broja zaposlenih. Što se tiče kandidata, teško je reći tko je taj, naravno, teško da je netko baš i idealan. Svi koji su u užem krugu su kompetentni i znaju svoj posao. Pravo je pitanje kako bi se netko od njih najbolje uklopio u Podravkin sustav koji je sve samo ne jednostavan.

Stanislav Biondić

Nikola Gregur, bivši predsjednik Izvršnog vijeća skupštine općine Koprivnica, bivši župan i bivši član NO-a Podravke

Prije svega treba bi o biti dokazani menadžer s određenim uspjehom. Druga je stvar da poznaje Podravku i sustav i da se može uklopiti. Nije čak bitno ni da je bio ili jest dio sustava Podravke, no to je svakako prednost. Drugo, trebao bi znati mentalitet podravkaša i Podravine. Ipak, među kandidatima mogu istaknuti Gorana Markulina koji zadovoljava sve uvjete, dokazao se kao menadžer i nakon odlaska iz Podravke te stvorio respektabilnu kompaniju.

Nikola Gregur

Ksenija Horvat: Za Podravku, grad i naše radnike Goran Markulin najbolje je rješenje

Ksenija Horvat, predstavnica najvećeg Podravkina sindikata PPDIV-a ne krije da je njen izbor Goran Markulin, nekadašnji član uprave Podravke, a sad prvi čovjek Cromarisa iz Zadra. Osim što je upoznat s poslovanjem Podravke, u Cromarisu je, kaže, dokazao da može voditi kompaniju koja kontinuirano raste i s tim rastu i primanja njezinih zaposlenika.

– Surađivali smo, bio je jako korektan, vrlo vrijedan i argumentiran. Pratila sam njegovu karijeru i nakon odlaska i ne dvojim da je on rješenje za Podravku – navodi i dodaje da će novog predsjednika vjerojatno izabrati na godinu dana te kako ne sumnja da je Markulin ozbiljan i da bi se sigurno dokazao i potvrdio za novi – puni četverogodišnji mandat.

Ksenija Horvat

To su sve vrline koje Ksenija Horvat ne vidi u ostalim kandidatima, a posebno se ne slaže s mogućim odabirom njegova najizglednijeg protukandidata Davora Doke, sadašnjeg člana uprave.

– Bilo bi vrlo opasno i nepoželjno da Doko bude novi predsjednik uprave. Pokazao je da je neosjetljiv prema radnicima, a ostao im je čak i dužan sedam milijuna kuna. Obećao je, ako država ukine poreze za gablece, da će taj iznos vratiti radnicima kroz plaće, no to nije učinio. On je ujedno i jedan od najvećih protivnika zapošljavanja mladih na neodređeno vrijeme te povećanja osnovice plaće – ističe Ksenija Horvat.

Horvat ističe i kako je Doko najveći protivnik socijalno odgovorne smjene generacija radnika uz isplatu otpremnina za one pred mirovinom.

Jedna od stvari koje podravkaši, ali i brojni građani očekuju od novog predsjednika uprave je i kontinuitet ulaganja u koprivnički sport, jer, slaže se Ksenija Horvat, i Slaven i Podravka značajni su ambasadori Podravke, Belupa, Koprivnice pa i Hrvatske kod kuće i u inozemstvu. – Mislim da nema razloga da to i dalje ne bude tako, zato je i bitno da dođe netko tko se stvarno osjeća Koprivničancem, podravkašem i koji Koprivnicu i Podravku vidi kao svoju. Nisam za one koji to ne mogu razumjeti – dovršila je.

ŠTO KAŽU KOPRIVNIČANCI:

Zlatko B.: Mislim da bi to trebao biti čovjek koji je iz našeg kraja i koji će raditi svoj posao, a mislim da imamo takvih osoba, jer na kraju krajeva, tu se stvarala Podravka, nije se stvarala ni kod Plenkovića, ni u HDZ-u, a ni u SDP-u.

Silvija: Marina Pucara će rijetko tko moći zamijeniti, no vjerojatno postoji kompetentna osoba, možda osoba koja je već bila s njim u vodstvu, tko već zna sve te poslove i tko bi dalje nastavio tako dobro raditi i preuzeo tu poziciju. 

Dragan: Na čelo Podravke treba ići netko nezavisan i s namjerom da poboljša standard građana, znači, nema potrebe preko politike dolaziti do nekih rješenja, već isključivo na to mjesto treba doći netko s ispravnim i poštenim radom.

Petar: Na čelo same uprave Podravke treba doći osoba koja je slična bivšem predsjedniku Marinu Pucaru, netko tko će Podravku i dalje dobro voditi i netko tko misli o zaposlenicima, a ne osoba koja će gledati samo na svoj džep.

Ana: Na vrh Podravke treba doći osoba koja će se ponašati odgovorno, netko tko dobro upravlja cijelim poslovanjem, ali i misli na sve svoje zaposlene. Možda je malo takvih, no sigurno će doći osoba koja će biti dobar daljnji vođa.

Mirko: Na čelu Podravke treba biti lokalni, naš domaći čovjek koji zna slušati i živjeti u okruženju naše zajednice. Mora stvarati nove vrijednosti s ljudima u cijeloj Hrvatskoj, jer Podravka nije samo Koprivnica, već cijela Hrvatska.

Patrick: Treba doći osoba koja poznaje domaću sredinu, funkcioniranje tvrtke izvana i iznutra, ali ono najbitnije je da poznaje domaće ljude, no vidjet ćemo tko će ipak doći.

Ariana: Netko naš domaći, tko će Podravku voditi prema Koprivnici, onaj tko će  surađivati s građanima Koprivnice i da nam na taj način opet sama  Podravka bude bliža kao što nam je nekad bila, a ne da ide prema Zagrebu.

Nenad: Kao prvo, prije svega lokalpatriot, neki naš domaći čovjek koji bi se brinuo za domaće ljude, tko poznaje Koprivnicu, samu Podravku i njene ljude. Ipak, politika je prejaka pa će ipak doći netko od tamo, nažalost.

Zlatko F:  Osoba koja duboko razumije ovaj kraj, razumije domaće probleme, ali i domaće ljude i koja jasno može prezentirati viziju razvoja Podravke, jer ništa nije statično, mora se razvijati, no to naravno nije lako.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI