Koprivničanci odnijeli nagrade svojim kratkim pričama na temu “Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas, u ponedjeljak 5. listopada, održano je predstavljanje priča i autora nagrađenih na Kreativnom natječaju za najbolju kratku priču 2020. godine “Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone”.

Autori i njihove priče predstavljeni su u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica, a natječaj je bio anoniman.

– Anonimni natječaj Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica za najbolju kratku priču čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove održao se drugu godinu zaredom. Cilj je bio potaknuti s jedne strane literarno stvaralaštvo o
Koprivnici, a s druge strane po motivima najboljih priča naknadno, u budućnosti organizirati književne šetnje i tako doprinijeti novom vidu kulturnog turizma u Koprivnici. Tema je ove godine bila ljubav u kriznim uvjetima – poručila je predsjednica žirija dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina.

Tijekom srpnja i kolovoza na natječaj je pristilo dvadeset priča iz Koprivnice, Zagreba, Splita, Slavonskog Broda, Vukovara, Čeminaca i Molvi, a o tome koja je bila najbolja odlučivao je stručni žiri sastavljen od profesorice Nine Tadić, dr. sc. Lidije Dujić i predsjednice žirija dr. sc. Dijane Sabolović-Krajina.

– Nagrađene priče, svaka na svoj način, tematiziraju trenutak u kojemu živimo i obrađuju ga na način u kojemu nema mjesta za plošnost i konvencionalnu romantiku- rekli je Sabolović-Krajina.

Prvo mjesto osvojila je priča Tragač Nikoline Sabolić iz Koprivnice. Kroz svoju priču autorica vješto isprepliće prošlost i sadašnjost, mladenački zanos i životne realnosti. Njenu priču je nagradila izdavačka kuća Znanje iz Zagreba.

S lijeva na desno: Prvonagrađena Nikolina Sabolić, drugonagrađeni Ivica Barać i trećenagrađeni Zoran Odžić

Drugo mjesto osvojio je Ivica Barać iz Koprivnice sa svojom pričom Koprivnički nokturno.

– Priča je crna, naturalistička slika. Nokturno je osobni, obiteljski, svake sredine… Autor se igra s mnoštvom stereotipa, ali to čini u razbijenoj kompoziciji s književnim provodnim motivom/citatom koji
se na kraju također vulgarizira/banalizira te „prizemljuje“ sve te parafrazirane nokturalne motive u „kuhinjsku“ stvarnost- opisala je drugonagrađenu priču Sabolović-Krajina.
Ovu priču nagradila je izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba s pet knjiga.

Treće mjesto osvojila je priča Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone Zorana Odžića iz Koprivnice.

– Priča je dinamična, autoironična, vlada i jezikom i žanrom, a igra se i
fokalizacijom pa priču pratimo i iznutra i izvana. U popularnoj kulturi urbani mit o zombi(jevskoj) apokalipsi doživio je s koronom svoj uzlet što ima odjek i u ovoj priči- opisala ju je Sabolović-Krajina.
Ovu priču nagradila je nakladnička kuća Šareni dućan s tri knjige.

U vama u kojima smo pobudili znatiželju i htjeli biste pročitati ove odlične priče u cijelosti, možete ih pronaći na internetskoj stranici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

FOTO Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

U dvije godine pregršt aktivnosti

Koprivnička udruga FUNK, odnosno forum udruga nezavisne kulture koji se sastoji od pet udruga, u srijedu je na završnoj konferenciji predstavila aktivnosti i programe koje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI