Koprivničanka Antonia o prestižnoj stipendiji: Cilj je poboljšati položaj mladih žena u znanosti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Antonia Ressler, mlada koprivnička znanstvenica, kemičarka i asistentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zavoda za fizikalnu kemiju dobitnica je prestižne međunarodne stipendije „Za žene u znanosti“ koju organizira poznati brend L’Oréal i odjel UNESCO-a u Ministarstvu kulture.

Stipendiju u iznosu 5000 eura, uz jedinu obvezu obrane doktorata tijekom ove godine, dobila je uz još tri mlade i talentirane hrvatske znanstvenice Lidiju Kanižaj (Ruđer Bošković, Zagreb), Anamariju Šestak (Medicinski fakultet, Osijek) te Natašu Vučemilović-Alagić (Ruđer Bošković, Zagreb).

Ponosna stipendistica ističe kako ovaj L’Oréal – UNESCO-ov program „Za žene u znanosti“ pridonosi poboljšanju položaja i zastupljenosti žena u znanstvenim zanimanjima te nadahnjuje mlade znanstvenice diljem svijeta.

– Osim što stipendija predstavlja nagradu za postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja, služi i kao dodatna motivacija u daljnjoj znanstvenoj karijeri. Odabir kandidatkinja temelji se na znanstvenoj instituciji u kojoj kandidatkinja radi te njezino dosadašnje iskustvo, značenje teme doktorata u izradi, objavljeni radovi kandidatkinje iz te teme, rang časopisa u kojima je rad objavljen te međunarodna aktivnost – ističe Antonia Ressler i dodaje kako se prijavila na poticaj prof.dr.sc. Marice Ivanković i prof.dr.sc. Hrvoja Ivankovića na čijem projektu izrađuje doktorsku disertaciju.

Posao koji Antonia radi je, ističe, izazovan i zahtjeva vrijeme i strpljenje uz zadržavanje entuzijazma unatoč mnogim neuspjelim laboratorijskim eksperimentima. Njen posao na fakultetu uključuje laboratorijski rad sa studentima te je čak i voditeljica završnih i diplomskih radova studenata, koji ih izrađuju pod mentorstvom prof.dr.sc. Hrvoja Ivankovića.

Asistentica Ressler trenutno priprema doktorsku disertaciju u sklopu projekta financiranog od Hrvatske zaklade za znanost.

– Nakon završetka doktorata, željela bih nastaviti karijeru u znanosti te pritom ostati u Hrvatskoj, koja je ulagala u moje dosadašnje školovanje – ističe naša sugovornica kojoj se ljubav prema kemiji rodila za vrijeme pohađanja Gimnazije Fran Galović, na kemijskim grupama profesorice Sanje Mikulić.

Ljubav prema istraživačkom radu razvila se tijekom studentskih dana, kada je imala priliku raditi s docenticom Anamarijom Roginom. Antonia Ressler tijekom studiranja nagrađena je i Rektorovom nagradom, objavila je već tri znanstvena rada i sedam puta izlagala na međunarodnim konferencijama i školama, čak i u SAD-u. Između ostalog, profesionalno se usavršavala u Španjolskoj, a s kolegama iz Europe vodi inicijativu Europskog keramičkog društva “Young Ceramists Network”, u sklopu koje pomažu mladim znanstvenicima u području keramičkih materijala, organiziraju radionice i škole.

FOTO Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI