Koprivničanka Dora: Dojenje je prirodno, moja sisa, moje dijete. Prestanimo s osudama!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dojenje na javnom mjestu, a pogotovo mališana od dvije ili više godina još je uvijek tabu, a majke često predmet poruge ili kritike, što god mi mislili o tome. Koprivničanka Dora Kolačko za Jutanji je list otvoreno pričala o problemima s dojenjem, ali i o stavu javnosti te predrasudama koje postoje. Dora je majka dvoje djece, od četiri i pet godina.

Navodi kako je u početku imala klasične probleme, nije znala, imala je, kaže lošu podršku u rodilištu, a čak su joj rekli i da neće moći dojiti.

– Znala sam da ću uspjeti. Čim sam došla doma iz rodilišta, svakim danom naše dojenje išlo je sve bolje i bolje – priča Dora koja ni sama ne bi vjerovala da će dojiti, evo već pet godina u komadu.

S prvim djetetom bila je, navodi za Jutarnji, dosta posesivna, a dojenje drugog djeteta bila je sasvim drukčija priča. Drugu kćer rodila je planirano, kod kuće, i ona se odmah “prištekala” na sisu bez ikakvih problema.

– Mlađa kći i dalje doji, ima četiri godine. Moramo razbiti mitove o dojenju – slabo mlijeko, nestanak mlijeka preko noći, pokvareno mlijeko… i educirati ljude oko sebe na koji način da nam pruže podršku. Ja sam puno podrške, osim u obitelji, našla u grupi za podršku dojiljama u Koprivnici – priča Dora.

Ne zamara se komentarima o svojem stažu dojenja. Smatram dojenje prirodnim, normalnim i ne ulazi u rasprave, a kamoli opravdanja.

– Moja sisa, moje mlijeko, moje dijete. Ono čega sam svjesna, zapravo zbog čega sam tužna, je to što sam primijetila da većinom žene komentiraju takve stvari, muškarci to ne primjećuju i nije ih briga – navodi ona.

Ne vidi, pridodaje, zašto bi prestala dojiti. Njena kći cica prije spavanja i ujutro kad se probude. To im je ritual, „njihovo maženje, neka veza koju imaju“. – Svaka majka odlučuje o svom tijelu, svom djetetu. Htjela bih da se prestanemo osuđivati, koliko je tko dojio, je li uopće, i da budemo ponosne jedne na druge. Da smo ponosne i na mamu koja je dojila 2 dana, mjesec dana, 6 mjeseci ili još uvijek doji svoje četverogodišnje dijete. Sve smo mi mame, sa svojim sisama i svojim mlijekom – poentira na kraju Dora.

FOTO Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI