Koprivničanka ugrozila dijete jer ga nije cijepila, sud ju kaznio 300 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Majka (35) iz okolice Koprivnice proglašena je krivom i osuđena zato što nije dala cijepiti svojeg trogodišnju kćerku protiv zaraznih bolesti što je programom cijepljenja zakonom bila dužna učiniti. Kažnjena je s 300 kuna, a ako u roku od dva mjeseca plati 200 kuna (zajedno s troškovima suda) kaznu će joj sud uvažiti plaćenom u cijelosti.

Majka je prijavljena nakon inspekcijskog nadzora obavljenog u pedijatrijskoj ordinaciji županijskog Doma zdravlja prošle godine. Kako navodi presuda koprivničkog Općinskog suda, uvidom u karton utvrđeno je da dijete nije podvrgnuto cijepljenju protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti izazvanih Haemophilius influenze tipa B bakterijom među kojima je svakako najopasnija bolest meningitis.

Protiv majke prijavu je podnijela koprivnička ispostava sanitarne inspekcije, a okrivljena je majka sudu dostavila svoju pisanu obranu.

– Ne smatram se krivom za prekršaj koji me se tereti zato što su navodi tužbe neosnovani – napisala je okrivljena 35-godišnjakinja i u obrani citirala odredbe hrvatskog Ustava, međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava, kodeksa medicinske etike i deontologije te prekršajnog zakone sve kako bi opovrgnula prijavljeni prekršaj i iskazala kako djelo koje joj se stavlja na teret nije prekršaj.

– Kao odgovorni roditelj, u dogovoru sa suprugom odgodila sam cijepljenje djeteta određenim cjepivima sve dok ne budemo propisno informirani da nećemo svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima koje nismo spremni preuzeti – konkretno je iskazala okrivljena majka u svojoj obrani i naglasila kako ne pripada “antivakcinalistima”, već samo žele najbolje za svoje dijete.

– U RH nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli su do službenih uputa cjepiva koje se koristi u RH (priorix i hexacima) iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što ih pedijatar ni u jednom momentu nije upozorio. Nikakve informacije nisu dobili u pogledu cjepiva koje bi se koristilo, a pogotovo o sastojku cjepiva ili mogućim nuspojavama. Cjepivo koje se najčešće nabavlja u postupku javne nabave po kriteriju najniže cijene je lijek, a podaci proizvođača o takvom lijeku dostupni su ali je pitanje koliko roditelja to zna i ima mogućnost za takvo traženje informacija – branila se na sudu prekršajno prijavljena 35-godišnjakinja i iskazala mišljenje kako bi se svim roditeljima prije donošenja odluke trebali dati preslici uputa o konkretnom lijeku koji se unosi u tijelo djeteta.

Kako se navodi u presudi, majka je odbila potpisati “izjavu o odbijanju obveznog cijepljenja“, zato što ona nije općenito odbijala dijete cijepiti nego je smatrala kako bi trebala potpisati „izjavu o odgađanju obveznog cijepljenja“. No, takvu joj mogućnost, kako je rekla, nitko nije dao. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako dijete nije cijepljeno ni za jednu bolest iako je djetetov pedijatar pozivao da to učini.

Njezina obrana na sudu je odbijena zato što je utvrđeno kako je majka sudjelovala u savjetovanju Zavoda za javno zdravstvo na temu cijepljenja djece te da tako nije točno da nije bila informirana o cijepljenju. Unatoč tome što dijete nije cijepljeno, sud je kaznu okrivljenoj majci maksimalno ublažio.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI