Koprivničanke Nikol i Silva autorice slikovnice za djecu s važnom porukom

Mlade Koprivničanke Nikol Bali Tilošanec i Silva Jambrešić autorice su nove slikovnice za djecu, i to s važnom porukom. Naziv Mišića Mirka boli trbuh otkriva ne baš najlagodniju temu, koju tim posebnijom ističe činjenica kako su rijetke upravo takve slikovnice, koje najmlađima žele predstaviti važne teme o zdravlju.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Budući da sam u posljednjih nekoliko godina napravila dvije slikovnice namijenjene senzibilizaciji najmlađih s osobama koje su na neki način drugačije ili se nose s teškoćama, moja je velika želja bila napraviti slikovnicu koja će djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi približiti upalne bolesti crijeva. Naime, pojavnost upalnih bolesti crijeva u konstantnom je porastu, a gotovo svatko od nas u svom bližem okruženju ima najmanje jednu osobu koja je suočena s ovim neugodnim bolestima – govori autorica teksta i cijele ideje oko slikovnice Nikol, čiji tekst ilustriraju prigodne slike Silve Jambrešić, inače radijske spikerice i urednice, koja se crtanjem bavi dugi niz godina.

Nikol Bali Tilošanec

– Izazovno mi je bilo raditi na tome jer se do sada nikad nisam okušala u ilustriranju slikovnica, budući da primarno radim portrete. Ali eto, jako sam zadovoljna kako je slikovnica ispala i nadam se da će se svidjeti svima koji će je pročitati jer je itekako poučna. Nikol i ja radile smo zajedno i, kako je znala da volim crtati, pitala me jesam li zainteresirana oslikati njezinu novu slikovnicu. Skicirala sam joj mišića Mirka i to joj se jako svidjelo. Dala mi je slobodne ruke i maštu na volju – rekla je za Podravski list Silva, istaknuvši kako je crtala prema tekstu i odmah imala jasnu viziju kako će crteži izgledati.

– Silva je odradila jedan izvrstan posao budući da sam htjela da su ilustracije crtane rukom kako bi bile bliže mališanima koji uglavnom i sami jako vole crtati – govori nam Nikol, koja kao najzaslužniju za ideju slikovnice ističe Ozanu Vignjević, predsjednicu osječke Udruge oboljelih od upalnih bolesti crijeva ColonOs, koja s udrugom vodi razne projekte radi poboljšanja života osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

– Slikovnica problematizira pojavu upalne bolesti crijeva kod mišića Mirka, malog simpatičnog miša i njegov svakodnevni život. Prema našim saznanjima, radi se o prvoj hrvatskoj slikovnici koja se bavi ovom tematikom. Nadam se da će slikovnica pomoći djeci oboljeloj od upalnih bolesti crijeva i djeci čiji se član obitelji ili prijatelj nosi s tom bolešću da lakše približe svoje iskustvo s bolešću drugima ili da se lakše nose s bolešću. Također, slikovnica je namijenjena i odraslima oboljelima od upalnih bolesti crijeva, ali i roditeljima, liječnicima, odgajateljima, učiteljima i svima drugima koji se u svom radu susreću s ovim bolestima – zaključuje Nikol.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI