Koprivnička bolnica: Prošle godine napravili 15 milijuna kuna minusa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnička Opća bolnica Dr. T. Bardek lani je završila poslovnu godinu s 15 milijuna kuna minusa. Navodi se to u izvješću o poslovanju koje će biti na dnevnom redu današnje Županijske skupštine, uz brojna druga izvješća županijskih ustanova. Bolnički prihodi su, dodajmo, tijekom 2019. bili 225 milijuna, a rashodi 240 milijuna.

U odnosu na godinu dana ranije bolnici su rasli prihodi od ugovora s HZZ-om i to za 7,2 posto te iznose 161,5 milijuna kuna. Dodajmo i kako je Koprivničko-križevačka županija intervenirala i uplatila 1,5 milijuna kuna kako bi bolnica podmirila obveze prema dobavljačima lijekova i potrošnog medicinskog materijala, a samo godinu ranije u istu je namjenu pomogla bolnici s mnogo više, 4,3 milijuna kuna. HZZO je lani također uplatio dodatnih 11,5 milijuna kuna za podmirenje obveza dobavljačima.

Rasli su pak troškovi bolnice i to za 8,6 posto, za čak 16 milijuna kuna više u odnosu na 2018. Više se trošilo za plaće (6,3 posto), a oni čine i najveći trošak od 128 milijuna kuna. Trošilo se i čak 9,4 posto više na „materijal i energiju“, ukupno 50,8 milijuna kuna. Najviše pojedinačno koštali su lijekovi 14,1 milijun kuna, dok je primjerice, na grijanje i struju potrošeno 4,9 milijuna kuna, oko 800.000 kuna više nego godinu dana ranije. Značajan trošak bio je „intelektualnih usluga“ s 2 na 2,7 milijuna kuna i to zahvaljujući troškovima odvjetnika koje je angažirala bolnica u tužbama liječnika koji su se žalili na način obračuna prekovremenih sati. Godinu dana ranije tih troškova praktički nije bilo, a sad su bolnicu stajali 656.000 kuna!

Dodajmo i kako je imovina bolnice, ona uglavnom nefinancijska, vrijedna 178 milijuna kuna, a najviše je rasla zahvaljujući novim kapitalnim projektima dogradnje i opremanja dnevnih bolnica koje su vrijedne oko 26 milijuna kuna. Bolnica je pak na bankovnim računima s krajem godine imala zavidnih 6,9 milijuna kuna, za razliku od kraja 2018. kad je bilo tek 765.000 kuna.

– Podaci o neplaćenim obvezama značajan su element za objektivniju ocjenu uspješnosti poslovanja, a vrijednost obveza i naših izvora je uravnotežena s vrijednošću imovine. Obveze iznose 94,8 milijuna kuna, a vrijednost naših izvora 83,3 milijuna kuna, dok je imovina 178 milijuna kuna – pojasnili su iz bolnice.

Lanjsko godišnje izvješće predao je i Dom za starije, koji je 2019. završio u plusu 268.000 kuna, a nemaju ni kunu nepodmirenih obaveza. S krajem protekle godine u Domu je ukupno bilo zaposlenih 94-ero djelatnika na ukupno 268 korisnika. Prosječna cijena smještaja u Domu bila je 4552 kune, s tim da je u srpnju smještaj poskupio nakon dugog niza godina.

„Početkom godine poslujemo putem riznice Koprivničko-križevačke županije, što je dovelo do toga da se postiglo redovito izvršavanje obveza“, pojasnili su u Domu.

Foto Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Pijani mladić ušao u tuđu kuću

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da mladić (18) pod utjecajem alkohola od 1,25 promila jučer oko pet sati ujutro uČepelovcu neovlašteno ušao u kuću muškarca

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI