Koprivnička bolnica: Prošle godine napravili 15 milijuna kuna minusa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnička Opća bolnica Dr. T. Bardek lani je završila poslovnu godinu s 15 milijuna kuna minusa. Navodi se to u izvješću o poslovanju koje će biti na dnevnom redu današnje Županijske skupštine, uz brojna druga izvješća županijskih ustanova. Bolnički prihodi su, dodajmo, tijekom 2019. bili 225 milijuna, a rashodi 240 milijuna.

U odnosu na godinu dana ranije bolnici su rasli prihodi od ugovora s HZZ-om i to za 7,2 posto te iznose 161,5 milijuna kuna. Dodajmo i kako je Koprivničko-križevačka županija intervenirala i uplatila 1,5 milijuna kuna kako bi bolnica podmirila obveze prema dobavljačima lijekova i potrošnog medicinskog materijala, a samo godinu ranije u istu je namjenu pomogla bolnici s mnogo više, 4,3 milijuna kuna. HZZO je lani također uplatio dodatnih 11,5 milijuna kuna za podmirenje obveza dobavljačima.

Rasli su pak troškovi bolnice i to za 8,6 posto, za čak 16 milijuna kuna više u odnosu na 2018. Više se trošilo za plaće (6,3 posto), a oni čine i najveći trošak od 128 milijuna kuna. Trošilo se i čak 9,4 posto više na „materijal i energiju“, ukupno 50,8 milijuna kuna. Najviše pojedinačno koštali su lijekovi 14,1 milijun kuna, dok je primjerice, na grijanje i struju potrošeno 4,9 milijuna kuna, oko 800.000 kuna više nego godinu dana ranije. Značajan trošak bio je „intelektualnih usluga“ s 2 na 2,7 milijuna kuna i to zahvaljujući troškovima odvjetnika koje je angažirala bolnica u tužbama liječnika koji su se žalili na način obračuna prekovremenih sati. Godinu dana ranije tih troškova praktički nije bilo, a sad su bolnicu stajali 656.000 kuna!

Dodajmo i kako je imovina bolnice, ona uglavnom nefinancijska, vrijedna 178 milijuna kuna, a najviše je rasla zahvaljujući novim kapitalnim projektima dogradnje i opremanja dnevnih bolnica koje su vrijedne oko 26 milijuna kuna. Bolnica je pak na bankovnim računima s krajem godine imala zavidnih 6,9 milijuna kuna, za razliku od kraja 2018. kad je bilo tek 765.000 kuna.

– Podaci o neplaćenim obvezama značajan su element za objektivniju ocjenu uspješnosti poslovanja, a vrijednost obveza i naših izvora je uravnotežena s vrijednošću imovine. Obveze iznose 94,8 milijuna kuna, a vrijednost naših izvora 83,3 milijuna kuna, dok je imovina 178 milijuna kuna – pojasnili su iz bolnice.

Lanjsko godišnje izvješće predao je i Dom za starije, koji je 2019. završio u plusu 268.000 kuna, a nemaju ni kunu nepodmirenih obaveza. S krajem protekle godine u Domu je ukupno bilo zaposlenih 94-ero djelatnika na ukupno 268 korisnika. Prosječna cijena smještaja u Domu bila je 4552 kune, s tim da je u srpnju smještaj poskupio nakon dugog niza godina.

„Početkom godine poslujemo putem riznice Koprivničko-križevačke županije, što je dovelo do toga da se postiglo redovito izvršavanje obveza“, pojasnili su u Domu.

Foto Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI