Koprivnička policija dobila nove dojave o ljudima koji krše pravila samoizolacije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

I danas je održana koordinacija Stožera civilne zašite Koprivničko-križevačke županije na temu aktualnog stanja oko koronavirusa kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

-Raspravljali smo o uspostavi karantene za vozače terenih vozila te dogovorili način funkcioniranja i organizacije rade same karantene.  Organizirat će se i parkirališni prostor za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu – rečeno je na Kriznom stožeru.

Opet su ponovili kako na području naše županije trenutno nema osoba sa simptomima koronavirusa niti lokalne transmisije virusa.

Osobe koje dolaze iz ugroženih područja dužne su poštivati uputu o samoizolaciji kako bi se zaštitilo osobno, ali i zdravlje svih građana naše Županije. Načelnik PU koprivničko–križevačke Vjekoslav Štimac kazao je:

Policijska uprava ponovno je primila informacije o osobama koje su zatečene u kršenju Rješenja Državnog inspektorata o samoizolaciji u mjestima prebivališta vezano za sprječavanje širenja koronavirusa – napomenuo je Štimac i pozvao građane da odgovorno shvate mjere kojima se nastoji prevenirati širenje epidemije koronavirusom.

Stožer ovim putem još jednom upućuje apel svim građanima da budu mirni te da ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da ih prijave na broj Županijskog centra 112 kako bi se adekvatno reagiralo i djelovalo na vrijeme.

-Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna I 1-2 dana prije početka bolesti. Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji – rekli su u Kriznom stožeru.

Molimo da najkraćim putem nastavite put izravno prema kući i da se prvi radni dan javite izabranom liječniku, radi informiranja izabranog liječnika o svom status u kućnoj izolaciji i reguliranja bolovanja ako je potrebno.

Tijekom samoizolacije nemojte napuštati dom.

Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus. Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

Ne primajte goste tijekom samoizolacije, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština. Ako imate ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima svedite kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavajte tjelesni kontakt i održavajte razmak od 2 metra s osobama s kojima morate kontaktirati.

Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na  mrežnim stranicama HZJZ-a https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnnog epidemiologa.

Zemlje, s lokalnom transmisijom koronavirusne bolest prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na koje se odnosi mjera kućne karantene/samoizolacije, pri ulasku u Hrvatsku, navedene su u tablici niže.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI