TAJNA AKCIJA Koprivnička policija razotkrila duhansku mafiju! Uhićeno devet osoba, šteta 15 milijuna kuna

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetorice okrivljenika


Autor: podravski.hr — 19.06.2018. / 11:05 Crna kronika

Ilustracija / Dio uhićenja dogodio se jučer i na području Podravine

Na temelju kaznene prijave koprivničke Policijske uprave, USKOK je danas donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana, bosansko-hercegovačkog i slovenskog državljanina te dvojice bosansko-hercegovačkih državljana zbog osnovane sumnje da su se zločinački udružili u švercu velikih količina duhana. Sumnja se kako je državni proračun time oštećen za oko 15 milijuna kuna, a osumnjičeni su ostvarili nezakonitu korist od gotovo dva milijuna kuna. Kako doznajemo, šverceri duhana bili su pod tajnim mjerama duže vrijeme, a pali su jučer u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a.
“Osnovano se sumnja da su se prvi i drugi okrivljeni od početka studenoga 2017. do 18. lipnja 2018. na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije, dogovorili da će u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovati, dovoziti, skladištiti, pripremati za prodaju i prodavati veće količine rezanog duhana”, navode u USKOK-u.
Duhan je kupovan u BiH te je na temelju neistinite dokumentacije unošen u Hrvatsku. Na području Zagreba organizirano je skladištenje, prerada i proizvodnja te daljnja distribucija i prodaja.
Kako navodi USKOK, “drugookrivljeni je i na području Koprivničko-križevačke županije organizirao skladištenje i obradu duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju”. “Na opisani način okrivljenici su u najmanje dva navrata na područje Hrvatske prokrijumčarili više od 15 tona duhana u listu čime su, na ime neplaćenih trošarina, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje devet milijuna kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje milijun kuna(…) Osim toga, trećeokrivljenik je lani u studenome angažirao dvije osobe da za određenu novčanu nagradu, koristeći se neistinitom dokumentacijom, teretnim vozilom iz Slovenije u Hrvatsku prevezu oko devet tona prešanog duhana u listu. Duhan je prevezen i istovaren na području Zagreba gdje ga je preuzeo kupac, čime su okrivljenici, na ime neplaćene trošarine, državni proračun oštetili za 5,4 milijuna kuna. Nadalje, trećeokrivljenik je u ožujku ove godine iz Slovenije u Hrvatsku organizirao prijevoz najmanje 2,8 tona prešanog duhana u listu”, ističe se u priopćenju.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetorice okrivljenika. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA