Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnička policija spojit će se s bjelovarskom, virovitičkom i sisačkom

Ove godine, čini se, provesti će se nekoliko godina najavljivano reorganiziranje policijskog sustava. Iako neće biti ukidanja policijskih uprava u klasičnom smislu, koprivnička temeljna i prometna policija bit će objedinjena s policijskim postajama u Bjelovaru, Virovitici i Sisku.

Tema je objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Malo je toga poznato, ništa nam još nije prezentirano. Prije je bio stav da se pokuša na neki način utjecati da se naša policija pripoji policijskim postajama na sjeverozapadu Hrvatske, no čini se da netko forsira ovakav sustav u kojem bi najvjerojatnije Bjelovarčani vodili glavnu riječ. Ništa se pritom za građane ne bi mijenjalo. To je naša stvar u organizacijskom smislu. Neće se policija kod nas ukidati.

Moguće je samo da više neće biti načelnika u klasičnom smislu, već bi se ustrojili odsjeci službi koji bi imali svoje voditelje. No, i to se najavljenim promjenama mora urediti. Posebno zato što koprivničko-križevačka policija ima školovan kadar i gdje se, teoretski, svaki četvrti visoko školovani policajac može javiti na natječaj za neku rukovodeću poziciju – rekao nam je naš sugovornik iz policijskog sustava koji imenom i prezimenom ne smije istupati u javnosti.

Službeno se u našoj policiji nitko ne smije niti želi izjasniti, a glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar rekla nam je da o toj problematici možemo pričati tek dok bude izglasan zakon, objavljen u Narodnim novinama i dok nakon objave u tom javnom glasilu protekne zakonskih osam dana.

Službeno u MUP-u nije objavljeno kako će reorganizacija policijskih sustava izgledati, a u medijima su objavljene neke naznake nacrta koji su očito u nekoj završnoj fazi prije davanja prijedloga na raspravu.

Tako se spominje da će se u Ravnateljstvu policije ukinuti 115 odjela i odsjeka i 1137 radnih mjesta od čega 637 rukovodećih. Ustrojit će se nova Uprava za javni red i sigurnost koju će činiti temeljna i prometna policija, protueksplozijska služba i mobilna jedinica prometne policije, dok će se u novo Zapovjedništvo za intervencije spojiti zapovjedništva specijalne i interventne policije.

Kako je u medijima naveo ministar Božinović, reorganizacija će se provesti radi povećanja operativnih mogućnosti policije. Kako će se koprivnička policija operativno spojiti s virovitičkom, sisačkom i bjelovarskom, tako će se spajati policijske postaje u središtu Dalmacije (Zadar, Benkovac i Obrovac), dok će zbog jačanja nadzora državne granice biti objedinjene postaje u Dvoru, Gvozdu i Novski.

Kako navodi Božinović, građani će se novom reorganizacijom policije osjećati sigurnije zato što će više policije biti na ulici. Novog zapošljavanja u policiji neće biti, a tako će se državi uštedjeti 1,6 milijuna kuna godišnje, naveo je ministar Davor Božinović.

Foto: Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI